
Dunproeven ADAMA met Brevis: Resultaten 2024 en Lessen voor 2025

Inzichten van CAF: Elstar Appels en Conference Peren
Gijsbert Hakkert van CAF deelde resultaten van dunproeven in Nederland. Bij Conference peren was dit jaar een geringe dunning te zien. Door hagel in het proefperceel was er tevens een behoorlijke natuurlijke rui te zien.
Bij Elstar appels liet een combinatie van ATS, Brevis (12 mm) en 6BA (13 mm) het beste resultaat zien, met een dunning van 37%. Over de afgelopen 10 jaar bleek dat een vroege Brevis-toepassing (10 mm) iets betere resultaten opleverde dan latere toepassingen.
Belgische Resultaten: Wim Verjans van PCF
In 2023 resulteerde een combinatie van 6BA en Brevis in een optimaal aantal vruchten per boom, met goede maatvoering en beperkte handdunning. In 2024 kende België een zware rui, waardoor dunning niet nodig bleek achteraf. Brevis en 6BA leverden vergelijkbare resultaten
Proeven van Fruitconsult: Pieter van der Steeg
Pieter benadrukte het belang van vroege Brevis-toepassing (14 mm) voor optimale dunning bij Elstar appels. Bij Bloss appels gaf een combinatie van ATS en Brevis de meest optimale dunning, en meeste vruchten tijdens de 1e pluk van hoge vruchtkwaliteit, terwijl 6BA minder effectief bleek.
In Xenia gaf Brevis (14-15 mm) een goede dunning. Tevens was er ee vergelijk tussen Brevis solo en Brevis in tankmix met Merpan. De mate van dunning was in beide objecten gelijk.
WUR en Precisiedunning: Pieter van Dalfsen
Precisiedunning op basis van bloesemkaarten die worden omgezet in taakkkaarten ijn in ontwikkeling in zowel appels als peren. In diverse proeven werd getoond dat het maken van diverse bloeiklasses, elke klasse optimaler kan worden behandeld. Klasses met lage bloei kunnen doorgaans met Promalin goed verbeterd worden, terwijl in de hoogste klasses vaak een stevige dunning nodig is. Ook geeft het meer zicht in de bloei en vruchtdracht per boom door de jaren heen.
Praktijkervaring: Peter Baars
Peter Baars, fruitteler met 25 hectare, benadrukte het belang van taakkaarten en precisietechniek. Zijn ervaring leert dat sterke bomen meer dunning nodig hebben en dat consistentie in vruchtaantallen per boom het doel moet zijn. Het combineren van bloesemkaarten met andere variabelen die kunnen worden gescand in de boomgaard, zoals groeikracht, ziet hij als een vervolgstap in de ontwikkeling binnen de precisietechniek
Conclusie
De bijeenkomst leverde waardevolle inzichten op over de effectiviteit van Brevis in dunproeven. Vroege toepassingen, het gebruik van precisietechniek en het afstemmen van strategieën op boomconditie en weersomstandigheden zijn cruciaal voor optimale resultaten. Met deze kennis is de fruitteeltsector goed voorbereid op een succesvol 2025.