Protecție din primăvară până la recoltat, fără compromis
Bolile prezente în culturile de cereale reprezintă o adevărată problemă, limitând producțiile și în unele cazuri se poate ajunge până la compromiterea culturii.
Agenții patogeni care duc la apariția bolilor utilizează nutrienții produși de planta gazdă și reduc suprafața utilă necesară pentru fotosinteză. Primele simptome se manifestă inițial prin apariția unor pete de îngălbenire sau decolorare, care pot fi confundate cu simptome provocate de carențe de microelemente sau efectul temperaturilor scăzute. În faze incipiente, depistarea cu exactitate a bolilor se face printr-o examinare în detaliu la microscop.
Presiunea de infecție din fiecare parcelă depinde de mai mulți factori:
-
apa liberă pe suprafața limbului foliar
-
susceptibilitatea plantelor gazdă (genetice sau leziuni)
-
densitatea plantelor în cultură
-
temperatura ambientală
-
fertilizările în exces
-
planta premergătoare
Majoritatea condițiilor optime pentru declanșarea infecțiilor se întrunesc la desprimăvărare, din cauza temperaturilor și umidității în creștere. Acesta este momentul optim pentru aplicarea primului tratament pentru controlul bolilor. Aplicarea preventivă a produselor fungicide reduce semnificativ cantitatea de inocul, efect vital în limitarea incidenței ciupercilor patogene la densități ridicate a plantelor de cultură.
Pe măsură ce plantele se dezvoltă, eficiența procesului de fotosinteză a frunzelor bazale scade treptat, 75% din nutrienții necesari pentru formarea producției ajungând să fie produși de frunza stindard. Prezența bolilor pe aceasta sau pe spicul în dezvoltare are efect direct asupra producțiilor și duce la degradarea acestora, atât cantitativ, cât și calitativ.
Combaterea întregului spectru de boli este primul pas pentru obținerea unei recolte ridicate și de bună calitate, care se realizează prin utilizarea unui plan integrat de măsuri precum bunele practici agronomice, rotații raționale și utilizarea produselor de protecție a plantelor.
Pentru controlul întregului spectru de boli prezente de la desprimăvărare până la înflorit, ADAMA recomandă PACHETUL AVANSAT CEREALE.
Pachetul este compus din trei fungicide premium:
-
LEANDER - Conține fenpropidin, care are un efect diferit față de restul fungicidelor azolice, nefiind afectat de formarea rezistențelor. Acesta este ideal pentru a fi folosit de la începutul împăierii păioaselor. Efect crescut asupra făinărilor.
-
POLEPOSITION - Este un fungicid pe bază de protioconazol, cel mai activ triazol, cu efect sistemic împotriva compexului de boli foliare și ale spicului. Se poate aplica singur sau în combinație cu LEANDER.
-
CUSTODIA - Este un ready-mix cu două substanțe active (o strobilurină și un triazol) cu utilizare în protecția etajului superior al frunzelor, datorită substanței active azoxistrobin. Aplicarea produsului de la apariția frunzei stindard până la înflorirea completă protejează cultura și îmbunătățește calitatea recoltei prin efectul de "stay green".
PACHET AVANSAT CEREALE - Protecție completă până la recoltat, fără compromis!
Fermierii știu că ADAMA răstoarnă miturile agricole!
Hai să discutăm și să vedem ce putem face pentru cultura ta!