De suikerbiet centraal
Allereerst wordt er in het najaar traditioneel begonnen met de oogst van de suikerbieten. Gemiddelde suikerpercentages richting de 17% suiker in Nederland. Iets wat in de nieuwe suikerregeling vanaf 2017 standaard wordt; 17% suiker met een WIN van 91. De afgelopen jaren is er veel voortuitgang geboekt in de suikeropbrengst per hectare. Andere teelten hebben daar meer moeite mee. Er worden ieder jaar stevige stappen gezet op het gebied van de financiële opbrengst per hectare. Zo was ik bijvoorbeeld ook bij de opening van het nieuwe Suikerbieten Innovation Centre van SES Vander Have in Belgie. Een hypermodern complex, waaruit blijkt dat de zaadproducenten ook een grote bijdrage hebben aan de groeiende opbrengsten. Een belangrijke pijler voor de ontwikkeling van rassen was de bewaarbaarheid van bieten. Zo zullen we dus minder verliezen hebben in de langere bewaarperioden tijdens de suikercampagne.
40 jarig bestaan Goltix
Ten tweede hebben we bij Adama dit jaar het 40-jarig bestaan van Goltix in de bietenteelt gevierd. Al 40 jaar lang is de werkzame stof ‘metamitron’ een belangrijke en betrouwbare basis in de onkruidbestrijding in suikerbieten. Bovendien hebben we een aantal nieuwe toelatingen in ons bietenportfolio mogen toevoegen. Zo is de uitbreiding van Goltix Queen (metamitron + quinmerac) een feit geworden in enkele bloembol soorten en zal Goltix Queen binnenkort ook voor opkomst van de bieten toegepast mogen worden. In oktober hebben we ook een nieuwe toelating gekregen voor Belvedere Tripel. Een welkome aanwinst voor de bietenteler om zonder gewasremming in de toekomst onkruidbestrijding uit te kunnen voeren.
Beet Europe
Als derde zijn we naar Beet Europe in Frankrijk geweest. Een grote bietenbeurs die elke 2 jaar ergens in Europa gehouden wordt. Een uitgebreide beurs waar alles op het gebied van suikerbietenteelt te zien was. Natuurlijk trok de rooidemonstratie veel bekijks. Ontzettend grote machines met heel veel capaciteit. Ik heb me vaak afgevraagd wat zulke machines wegen en hoeveel impact dat heeft op de bodem. Onze Franse collega’s hadden een mooie Adama stand, waarin ze veel aandacht hadden voor onze herbiciden die over heel Europa (1,4 mln hectare!!) worden ingezet. S’avonds hadden we een bijeenkomst waar ook telers van buiten de Europese Unie aanwezig waren. In Nederland verbouwen wij 73.000ha bieten met 9.000 telers, dus gemiddeld 8 hectare per teler. Ik zat s’avonds aan tafel met telers uit het Oostblok, waar 200 hectare bieten per teler de normaalste zaak van de wereld was!
Oogsten
Als laatste hebben we afgelopen week met een lichte Edenhall machine de suikerbieten bij m’n zwager kunnen oogsten. Onder perfecte omstandigheden en zonder enige bodembelasting! Willen we in de toekomst een hoge productie per hectare kunnen halen, zullen we zuinig moeten zijn op onze grootste productiefactor; de bodem! In 2 dagen tijd, lag het erf vol met bieten voor de ‘lange’ bewaring. Mijn zoontje heeft een biet mee naar huis genomen, uitgehold en een kaarsje in gedaan. Zo kon hij afgelopen vrijdag met zijn eigen gemaakte suikerbieten-lampion 11 November lopen. De suikerbiet; belangrijk voor de toekomst!
Olaf van Campen
13 November 2106