Overslaan en naar de inhoud gaan
De foto van de geïnterviewden

Ervaringen met Powertwin®

Huub de Nijs: “Voor mijn gevoel heeft de laatste toepassing met Powertwin veel effectiever gewerkt”.
De foto van de geïnterviewden

In Vogelwaarde hebben Huub en Martine de Nijs, eigenaar van De Nijs Kamperhoek VOF, een akkerbouwbedrijf en Farmcamp. Het akkerbouwbedrijf heeft een bouwplan dat bestaat uit de teelt van bruine bonen, graszaad, wintertarwe, plantuien, aardappelen en suikerbieten. De grondsoort varieert van lichte (18% afslibbaar) tot zware (48% afslibbaar) kleigrond.

Nieuwe oplossingen in onkruidbestrijding

Ondanks de droogte in het voorjaar met de nodige tweewassigheid zijn de suikerbieten in augustus ’20 goed bijgetrokken. Suikerbieten blijkt een mooi gewas te zijn voor deze droge omstandigheden. “De beregende strook suikerbieten staat er uiteindelijk minder op” aldus akkerbouwer De Nijs. De droogte heeft dit voorjaar door afgeharde onkruiden voor grote uitdagingen in de onkruidbestrijding gezorgd. Doorgaans heeft de Nijs veel problemen met meldesoorten, perzikkruid, opslag van Engels raaigras, varkensgras, ereprijs en zwaluwtong. Zijn onkruidbestrijdingsschema bestond tot dit jaar nog uit 3 toepassingen met Goltix SC + Betanal Maxxpro*, maar na 3 toepassingen leek de onkruidbestrijding nog niet onder controle en een 4e bespuiting was noodzakelijk. Aangezien desmedifam-bevattende producten voor juli 2020 opgebruikt moesten worden, is De Nijs de laatste ronde op advies van adviseur Mario Riemens (Van Overloop B.V.) overgeschakeld op een desmedifam-vrij schema. Hierin is Betanal Maxxpro vervangen door Powertwin. “Het heeft voor mijn gevoel veel effectiever gewerkt doordat ik olie kon toevoegen” geeft De Nijs aan. Powertwin bevat de actieve stof fenmedifam (200 gr/l) en ethofumesaat (200 gr/l) en is daarmee de nieuwe gemakscombinatie van ADAMA. Om de basisonkruiden op het bedrijf te bestrijden hanteert de teler een schema van 0.5 - 0.75 l/ha Goltix SC + 0.5 - 0.75 l/ha Powertwin + 0.5 l/ha olie. Dit is een schema wat goed tussen de oren blijft zitten aldus adviseur Riemens.

Blik op de toekomst

Suikerbietenteler De Nijs verwacht de komende jaren goed uit de voeten te kunnen met Powertwin. Daarnaast heeft hij dit jaar zijn spuitmachine voorzien van nieuwe doppen. Met de 90% driftreducerende Lechler ID 120-03 doppen heeft hij geen druklogger nodig. “Het is belangrijker om te kijken welke middelen je wilt gebruiken alvorens je investeert in de spuittechniek”. De Nijs verwacht dat de financiële opbrengst van de bietenteelt komende jaren weer gaat verbeteren. Het blijft daarmee een stabiele factor in het bouwplan. De teler levert zijn bieten structureel vroeg in oktober. “Vorig jaar oogsten we 86 ton netto bieten”.

*Betanal Maxxpro is een handelsmerk van Bayer

Meer weten over Powertwin?

Klik hier