Overslaan en naar de inhoud gaan
Timo van den Heuvel - Goltix Queen

Goltix Queen in suikerbieten

Timo van den Heuvel tevreden over Goltix Queen in suikerbieten
‘Brede en veilige werking Goltix Queen spreekt mij aan’Met een combinatie van Goltix Queen en andere herbiciden kan akkerbouwer Timo van den Heuvel onkruiden in zijn bieten prima bestrijden. “Als je er in het kiembladstadium maar direct bovenop zit en effectieve middelen gebruikt”, zegt Van den Heuvel.
Timo van den Heuvel - Goltix Queen

Timo van den Heuvel in Bant heeft een akkerbouwbedrijf van 72 hectare. Het bouwplan bestaat uit poot- en consumptieaardappelen, witlofpennen, knolselderij, uien, graan en 8 hectare suikerbieten. Op de zeekleigrond hanteert de Flevolandse teler een ruime vruchtwisseling. “Dat helpt altijd tegen het opkomen van onkruiden”, zegt Van den Heuvel, die onder andere vanwege onkruidbeheersing ook geen voorstander is van niet-kerende grondbewerking. “Ploegen voorafgaand aan inzaai van bieten geeft een lagere onkruiddruk. Daarnaast pas ik standaard voor opkomst bodemherbiciden toe. Daarvoor gebruik ik al drie jaar Goltix Queen in een volvelds toepassing. Ik voeg er eventueel Centium aan toe.” Van den Heuvel vindt het belangrijk om onkruiden in de kiem te smoren. Daarom voegt hij aan de onkruidbestrijding voor opkomst ook de bodemhechter Concrete toe. “Daarmee blijven de actieve stoffen langer in de bovenlaag en dat verbetert de effectiviteit van de herbicidenwerking. “Je moet onkruiden direct en effectief aanpakken. Want als het uit de hand loopt is het veel lastiger om er grip op te krijgen. Dan moet je naderhand met meer middel en hogere kosten de schade zien te repareren. Dat doe ik dus liever niet.”

Toepassing in lage dosering (LDS)

Na opkomst van de bieten begint de Flevolandse teler met LDS-toepassing en past dat drie of vier keer toe. “Hierin gebruik ik ook weer twee keer Goltix Queen, naast Betanal Maxxpro, die ik dit seizoen voor het laatst nog mag gebruiken.” Aan de derde en vierde toepassing voegt Van den Heuvel aan de mix ook Frontier Optima toe voor extra bodemwerking tegen nakiemers. “Op onze percelen hebben we vooral last van perzikkruid en melganzevoet en daartegen werkt Goltix Queen erg goed.” Maar ook tegen lastige onkruiden zoals kleefkruid en hondspeterselie heeft Goltix Queen een uitstekende werking. “Ik zaai mijn bieten meestal half april en zie ze begin mei opkomen”, vertelt de akkerbouwer in Bant, die de eerste onkruidbestrijding direct na het zaaien toegepast. Daarna volgen er nog drie toepassingen met een interval van zeven tot tien dagen. “Ik overleg over het juiste spuitmoment met mijn adviseur, begin juni is vaak de laatste bespuiting.” Volgens Van den Heuvel werken een onkruidbestrijding voor opkomst en daarna drie tot vier keer een LDS-toepassing het meest effectief tegen onkruiden. “In elk geval beter dan in één keer drie liter per hectare toepassen.” Omdat Van den Heuvel voor opkomst standaard bodemherbiciden toepast, schoffelt hij niet. “De herbiciden liggen op de bovenlaag van de grond. Als je zou gaan schoffelen, verminder je de werking van de bodemherbiciden, dus dat doen we niet.”

Smaller middelenpakket

Van den Heuvel ervaart met het huidige middelenpakket nog geen problemen in de onkruidbestrijding in zijn bietenteelt. In de toekomst verdwijnen er wel meer contactmiddelen. ADAMA verwacht voor de actieve stoffen quinmerac en metamitron geen registratieproblemen. In Nederland voeren telers een kwart van de onkruidbestrijding in de bietenteelt uit met producten van ADAMA. Goltix Queen werkt niet alleen breed en is veilig, maar is ook gemakkelijk in het gebruik, omdat het vloeibaar is. Het middel past in alle schema’s, is mengbaar met alle contact- en bodemherbiciden en het werkt lang na tegen nakiemers.

 

Meer weten over Goltix Queen?

Klik hier