Hoppa till huvudinnehåll
Herbicider

Agil 100 EC

För säker bekämpning av spillsäd och gräsogräs

Agil_dunk2023

Vår lösning

Agil ger en snabb och säker effekt på spillsäd och gräsogräs. Doseringen justeras efter ogräsart och storlek.

  • Stark på spillsäd och gräsogräs
  • Bred användning i många grödor
  • Kräver inget tillsatsmedel som olja eller liknande.

Användningsområde
Agil är godkänd för bekämpning av spillsäd och gräsogräs i höst- och vårraps, lin, ärter och bönor, sockerbetor, foderbetor och rödbetor, potatis och morot, jordgubbar, klöverfrö och rödsvingelfrö, äpple och päron, hallon, krusbär och vinbär, senap, kålrot, kepalök, silverlök, schalottenlök och vitlök, broccoli och huvudkål samt etablerade odlingar i plantskolor och skogsplantskolor.

Verkningssätt
Agil 100 EC är en systemisk herbicid som verkar via upptag genom bladen. Den aktiva substansen transporteras med saftströmmarna till tillväxtpunkterna och till de underjordiska utlöparna, rihzomer, på kvickrot. Agil blockerar celldelningen på ogräsen och de avstannar i tillväxt. Efter 10-14 dagar efter behandling kan en synlig effekt ses i form av gul- eller rödfärgning. Sedan vissnar ogräsen helt ned.

Att tänka på

  • Bäst effekt uppnås när ogräsen är i god tillväxt och har 3-6 blad
  • Ingen nattfrost närmaste dagarna före eller efter behandling
  • Agil har en regnfasthet på 1 timme

 

Användning

Bekämpning av spillsäd och gräsogräs

Vid bekämpning av flyghavre utförs behandlingen då flyghavren är i slutet av bestockningen eller senast i början av stråskjutningen.

accordion 2 table

Bekämpning av kvickrot

Vid engångsbehandling sprutas odlingen då kvickroten är på 4-6 bladsstadiet och är 20-30 cm hög. Vid delad behandling utförs den första behandlingen då kvickroten är på 3-5 bladsstadiet, den andra behandlingen utförs ca tre veckor senare. Sockerbetsodlingar behandlas innan beståndet sluter sig. På odlingar av fleråriga växter, såsom äppleträd, bärbuskar och i plantskolor, infaller den rätta behandlingstidpunkten från mitten av maj till början av juni, då kvickroten är på 4-6 bladsstadiet. Jordgubbar behandlas, med plantorna skyddade, helst strax före blomningen (obs. karenstid 35 dygn), då uppnås den bästa effekten mot kvickrot, eller alternativt som bredsprutning strax efter skörd.

Bekämpning av kvickrot-table