Hoppa till huvudinnehåll
Höstraps

Så här ger du rapsen en bra start

Spillsäden är en av höstrapsen största konkurrenter och precis som vilket ogräs som helst konkurrerar den om ljus, plats och näring. För att ge rapsen bästa förutsättningar för etablering och övervintring bör en eller flera spillsädesbehandlingar sättas in under hösten vid behov.
Höstraps

Såväl spillsäd som gräsogräs bekämpas med fördel under hösten. Gynnsamma förhållanden för bekämpning är varmt och fuktigt väder (luftens relativa fuktighet över 70 %), då gräsogräsen är i god tillväxt. 

Agil® 100 EC är en effektiv produkt som verkar på spillsäd och gräsogräs.  Fördelen med Agil är att den verkar snabbt på spillsäd och är en utmärkt produkt mot bland annat kvickrot. Den är enkel att applicera och dessutom regntålig redan efter en timme. I Sverige är Agil godkänd i mer än 25 grödor, bl a raps, potatis, ärtor, lin, sockerbetor och bönor.  

Agil bekämpar en rad ogräs som renkavle, kvickrot mfl.  

Agil® 100 EC är en systemiskt verkande herbicid som tas upp genom blad och sprids därefter i ogräsplantan. Agil blockerar celldelningen hos ogräset medan grödan förblir opåverkad av den aktiva substansen och bekämpar en rad gräsogräs såsom kvickrot, spillsäd, flyghavre, ängsgröe, kärrgröe, renkavle, åkerven och losta.  

Effekten mot vitgröe kan variera betydligt, bäst effekt uppnås när vitgröen har 1-3 blad och ännu inte bildat tuva. Effekten inträder efter 3 - 5 dagar då gräsens tillväxt avstannar.  Första synliga effekt, i form av gul- eller rödfärgning av bladen, syns 10 - 14 dagar efter behandling. Efter ytterligare 3 - 8 dagar vissnar ogräset

 

Rapsillustration Agil

Fyra tips hur du använder Agil

  1. Spillsäden är värsta ogräset normalt sett – Var beredd på flera behandlingar 

  1. Ok att behandla med Agil 2 ggr med 14 dagar emellan 

  1. Tänk på att Agil kan blandas med insekticider och tillväxtsreglerare. Passar timingen, kör tillsammans ex Mavrik 

  1. Gör rent sprutan ordentligt – Inte bara vatten utan med rengöringsmedel, innan och efter behandling. Läs mer om det här 

 

Läs mer om Agil

Ladda ner etiketten här