Overslaan en naar de inhoud gaan
Ramularia in gerst

Ramularia in gerst

Gerst gezond houden? Ramularia ligt altijd op de loer.
Gerst wordt door verschillende schimmels bedreigd. Een van de belangrijkste schimmels naast Netvlekkenziekte is Ramularia. De schimmel tast het blad van gerst aan waardoor het blad verdroogt. Daarmee kunnen er grote opbrengstverliezen ontstaan die kunnen oplopen tot 25%.
Kevin de Lange, technical support manager akkerbouw bij ADAMA Benelux, geeft een update.
Ramularia in gerst

Daarnaast blijven op het aangetaste verdroogde blad schimmelsporen achter die lang kunnen blijven zitten en ook in de grond kunnen overleven. Ze vormen zo een bron voor nieuwe infecties voor de komende jaren. 

Bron: Adama Frankrijk

Ramularia, wat is dat?

De wetenschappelijke naam is Ramularia collo-cygni.  De schimmel kan alle gerstrassen aantasten, maar kan daarnaast ook andere graansoorten infecteren. De schimmel overleeft enige tijd in de grond op stro-resten en blad. De schimmel overleeft ook op zaad.

Als de temperaturen in het voorjaar stijgen (17-20°C) en er vochtige weersomstandigheden zijn worden nieuw gezaaide percelen geïnfecteerd. Al vroeg in het voorjaar komen na een incubatietijd van 16-18 dagen niet zichtbare aantastingen voor die zich snel uitbreiden.

Later in het seizoen, als het vlagblad tevoorschijn komt, ontstaan er vlekken op de onderste bladeren die typisch zijn voor Ramularia; spikkelig en zowel op de boven- als onderzijde van het blad aanwezig. In eerste instantie zie je kleine bruine vlekjes van 1-2 mm met lichte randen. De bladnerven vormen de grens van de vlekken. De sporen (conidiën) zijn wit en zitten aan de onderkant van het blad. Bij vochtig weer zijn ze goed te zien. De bladvlekken groeien op een gegeven moment in elkaar over. Het breidt zich ook uit naar de aar en de kafnaalden. 

Als het gerstblad dus wordt aangetast door Ramularia, verdroogt het. Daarmee zouden er grote opbrengstverliezen kunnen ontstaan die oplopen tot 25%.

ADAMA's tips - Ramularia voorkomen

  1. Rassenkeuze
    De keuze van het ras kan een verschil maken. Niet alle rassen zijn even gevoelig voor Ramularia. U kunt informeren bij een specialist of zaden-leverancier naar de gevoeligheid van de rassen. 
  2. Preventieve beheersing
    Het is belangrijk om preventieve beheersing uit te voeren met Stavento om zo Ramularia te voorkomen. Daarom raden wij het ook aan Stavento op de T1 en T2 in te zetten.