Enquete ziektegevoeligheid tulp: bouwsteen voor geïntegreerd telen.
Geïntegreerde teelt bestaat uit drie stappen:
1. voorkomen dat het gewas ziek wordt;
2. monitoring hoe het met het gewas gaat (diagnose);
3. genezen van het gewas indien nodig.
Link naar de enquete:
https://forms.office.com/r/ruPEeignFq
Of scan de QR-code.
Een belangrijke eerste stap van geïntegreerd telen is de cultivarkeuze. Een minder gevoelige cultivar kan de teelt aanzienlijk vergemakkelijken. Aangezien resistentieveredeling bij tulp jaren in beslag neemt, is het goed om te weten of telers binnen het bestaande sortiment ook al keuzes kunnen maken die bijdragen aan geïntegreerde teelt.
In 1993 publiceerde het Milieuplatform een cultivarlijst tulp, waarin de gevoeligheid voor de belangrijkste ziekteverwekkers werd vermeld. Deze lijst bestaat nog steeds, maar het sortiment in die lijst is natuuurlijk niet meer actueel. Tijd voor een update. Wat is het plan?
Vaak weten telers heel goed welke cultivars in hun kraam gevoelig zijn, maar zijn ze minder bekend met de eigenschappen van cultivars die ze niet telen. En deze kennis is nu juist nodig om een cultivar te vervangen door een minder gevoelige. Daarom heb ik het idee opgevat om de oude cultivarlijst te actualiseren door middel van een online enquete ziektegevoeligheid. Hierin kunnen telers hun tulpencultivars invoeren en daarbij aangeven wat de gevoeligheid van die cultivar is (getal van 1=ongevoelig tot 5=zeer gevoelig) voor vuur (Botrytis), zuur (Fusarium), TBV, tulpengalmijt en TVX. Mogelijk is dat voor galmijt moeilijk in te schatten door het gebruik van Movento/Batavia de laatste jaren. Daarom is er ook de mogelijkheid om ‘geen ervaring’ in te vullen.
Ik hoop van harte dat u wilt deelnemen aan de enquete. Klik daarvoor op onderstaande link of scan de QR-code met uw mobiel. Het invullen van de enquete is anoniem en duurt ongeveer 5 minuten. Dit initiatief wordt ondersteund door de KAVB en de productgroep Tulp. Als u de resultaten echter toegestuurd wil krijgen, dan wordt gevraagd om een email-adres in te vullen. Hoe meer telers meedoen, hoe betrouwbaarder het resultaat. Ik reken op uw deelname.
Jan-Willem van der Klugt
Technical Support Manager Bloembollen ADAMA Benelux
janwillem.vanderklugt@adama.com
+31 6 51541700