Ana içeriğe atla
buğday herbisitleri

Buğdayda Yabancı Ot Mücadelesi

Yabancı otlar genel olarak buğdaydan daha rekabetçi olup gübre ve suya ortak olur. Bazı hastalıklara konukçu da olabilen yabancı otlarla mücadelede nelere dikkat edilmelidir?
buğday herbisitleri

Buğdayda yabancı ot mücadelesi neden gereklidir?

Buğday üretim alanlarında yapılan yabancı ot mücadelesinin ana ve esas amacı temiz bir tarla elde etmenin çok ötesindedir. Buğdayın erken dönemlerinde hatta tohum ekiminden hemen sonra başlayan yabancı ot mücadelesinin esas amacı buğdayın gelişimi için tarlaya verilen gübreye ve tarlanın suyuna yabancı otları ortak etmemek ve böylece tarladan en yüksek ve kaliteli ürünü almaktır. Çünkü yabancı otlar genel olarak buğdaydan daha rekabetçi olup gübre ve suya ortak olur. Hatta buğdaydan daha baskın olup gübre ve suyu daha fazla alır. Bu nedenle erken ve zamanında yapılan yabancı ot mücadelesi mevcut gübre ve sudan buğdayın daha fazla yararlanmasını sağlar. Böylece buğdayın kardeşlenmesi fazla, gelişimi ise beklenen seviyede veya daha yüksek olacaktır. Diğer yandan bazı hastalıklara konukçu da olabilen yabancı otların tarlada olmaması hastalık baskısını azaltır ve daha yüksek kaliteli verim alınmasını sağlar.     

 

Buğdayda yabancı ot mücadelesinde nelere dikkat edilmelidir?

Yabani yulaf, Tilki kuyruğu, İnce delice, Yabani hardal, Adi yavşan otu gibi dar ve geniş yapraklı bir çok yabancı ot türü buğday tarlalarında sıklıkla görülür. Özellikle ekonomik üretim yapılan büyük tarlalarda bu yabancı otlarla yabancı otları öldüren ilaç olan herbisitlerle mücadele gerekir. Herbisitlerle mücadelede özellikle kullanım amacına uygun herbisitler seçilmeli ve uygulama öncesi ilacın çalkalanması, karışımı vb. önerilen şekilde yapılmalıdır. İlaçlama aletinin deposu temiz olmalı, pülvezatörün basınç ve bağlantı üniteleri, ilaçlama memeleri vb. kontrol edilmeli ve istenilen şekilde çalışır olmalıdır. İlaç uygulama zamanın seçilmesinde önemli bir konudur. İlaçlama hava sıcaklığının 8-25 ℃ arasında, rüzgarsız sakin ve yağışsız bir havada yapılmalıdır. Diğer yandan ilaç tarlaya homojen uygulanmalı, ilaçlanmayan alan ve doz bindirmeleri yapılmamalıdır. Kısacası herbisitler önerilen şekilde ve zamanda kullanılmalıdır.

Herbisitin aktif maddesi ve yabancı ota göre uygulama zamanı farklılık gösteriyor. Yabancı otların çıkışı öncesinde veya sonrasında uygulayabileceğiniz buğday herbisitlerini incelemek için ADAMA artı mobil uygulamamızı ücretsiz indirin.