Herbisit nedir?
Tarımsal üretimde verimliliği artıran en önemli faktörlerden biri yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılmasıdır. Özellikle hububat, şeker pancarı, mısır ve pamuk gibi geniş alanlarda yetiştirilen stratejik ürünlerde yabancı ot mücadelesini mekanik olarak yapılması yetersiz kalmakta ve ekonomik olmamaktadır. Bu nedenle hızlı, kolay, ekonomik ve etkin çözüm noktasında herbisitler öne çıkmaktadır. Peki herbisit nedir?
Yabancı otlarla mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri (yabancı ot ilaçları) herbisit olarak adlandırılmaktadır. Herbisitler tüm alana (kaplama), bir şerit halinde (bant), belirli bir doğrultuda (yönlendirilmiş uygulama), sıralar üzerine düşük doz, sıralar arasında yüksek doz olmak üzere farklı dozlarda ve biçimlerde uygulanabilir. Herbisitler aşağıdaki gibi farklı şekillerde sınıflandırılır:
- Formülasyonlarına göre katı ve sıvı
- Etki mekanizmasına göre (fotosentezi önleyen, solunumu önleyen, hormonal aktivite gösterenler çimlenmeyi önleyen herbisit, mitoz bölünmeyi önleyenler)
- Bitki bünyesine taşınma özelliğine göre (sistemik, kontakt, hem kontak ve hem sistemik)
- Kullanım amacına göre (total, seçiçi)
- Uygulama dönemi göre (ekim-dikim öncesi, çıkış öncesi, çıkış sonrası)
- Uygulama yerlerine göre (toprak ve yaprak)
Yabancı ot ilacı seçerken hedef yabancı ot, yetiştirilecek bitki türü, bitkilerin gelişim dönemi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.