Ana içeriğe atla
Asorbital 2

Şeker Pancarında "Cercospora Yaprak Lekesi"

Cercospora yaprak lekesi hastalığı dünya şeker pancarı üretim alanlarının yaklaşık yarısında görülür. Belirtileri nedir ve nasıl mücadele edilir?
Asorbital 2

Şeker pancarı Cercospora yaprak lekesi hastalığı (Cercospora beticola Sacc.) ile nasıl mücadele edilir?

Şeker pancarının en önemli  hastalıklarından biri olan Cercospora yaprak lekesi hastalığı dünya şeker pancarı üretim alanlarının yaklaşık yarısında görülür. Cercospora yaprak lekesi hastalığı  şeker pancarının en önemli  hastalığı olarak kabul edilir. Hastalıkla mücadele geciktiğinde kök verimi %26, şeker varlığı %13, arıtılmış şeker varlığı %18 ve şeker verimi %55 oranlarında düşebilir. Hastalığa Cercospora beticola Sacc. fungusu neden olur. 

 

Cercospora yaprak lekesi hastalığı belirtileri nelerdir?

Şeker pancarının önce yaşlı dış yaprakları üzerinde birer daire şeklinde ortaya çıkan hastalıkta, orta alanı gri - açık kahverengi, çevresi kırmızı - koyu kahverengi, dar veya geniş belirgin bir dış kenarla kuşatılmış 2 - 5 mm çapında küçük lekelerle görülür. Yapraklardaki lekeler kısa sürede çoğalıp birleşir, tamamen lekeyle kaplanan yapraklar kuruyup ölür. Ağır salgınlarda yeni yapraklar da sürekli hastalığa yakalanır ve kurur.

Türkiye’de  Cercospora yaprak lekesi hastalığı  nem ve sıcaklığa bağlı olarak genellikle haziran ayıyla birlikte görülmeye başlar. Daha çok nemli ve sıcak iklime sahip bölgelerde yoğunlaşan Cercospora yaprak lekesi hastalığı, tüm bölgelerde görülse de Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’ndeki şeker pancarı ekim alanlarında yaygındır. 

 

Şeker pancarında Cercospora yaprak lekesi hastalığına karşı hangi zirai ilaçlar kullanılır?

Normal büyüklüğüne ulaşmış  şeker pancarı yapraklarının %5’inde Cercospora yaprak lekesi hastalığı  belirtileri görünüyorsa mutlaka kimyasal mücadeleye  geçilmelidir. Hastalık, fungisitlere karşı kısa sürede dayanıklılık geliştirdiğinden farklı etki mekanizmalarına sahip fungisitler  seçilerek mevsim boyunca özel programlar uygulanmalıdır. Cercospora yaprak lekesi hastalığı mücadelesinde kullanabileceğiniz Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlı ADAMA ürünleri: