Overslaan en naar de inhoud gaan
Pencillium

Penicillium

Penicillium spp. (bewaarrot) is een schimmel die zich met name tijdens de opslag ontwikkelt, vooral bij leverbare bollen. Opmerkelijk is dat de schimmel zich zelfs kan ontwikkelen bij temperaturen onder 0 °C. De schubben van de bollen kunnen alleen worden binnengedrongen door Penicillium via wonden of beschadigingen die tijdens of na het rooien zijn ontstaan. Het risico op een Penicillium-aantasting neemt toe bij het gebruik van onrijp geoogste leliebollen.
Pencillium

Wat doet Penicillium?

Tijdens de bewaring kunnen leliebollen worden aangetast door Penicillium. Een leliebol die door Penicillium is aangetast, resulteert in een tak met een lichtere kleur of kan zelfs volledig uitvallen, waardoor er helemaal geen tak wordt gevormd tijdens het broeiproces. De laatste jaren zijn er toenemende klachten vanuit zowel de broeierij als de exportsector over Penicillium tijdens de opslag van lelies.

Leliebroeiers wijzen vaak naar verwondingen veroorzaakt door het gebruik van de aquagrader als mogelijke oorzaak voor de stijging van Penicillium. De aquagrader is een mes dat bolwortels inkort tijdens het spoelproces. Het verminderde volume van wortels zou kunnen leiden tot meer beschadigingen tijdens de verwerking van de bollen. Na het spoelen worden de leliebollen verzameld in kuubkisten. Vanwege het verminderde wortelvolume kunnen de schubben tijdens de verwerking sneller beschadigd raken.

In de praktijk worden leliebollen na het spoelen vaak snel gedroogd, wat ongunstig is voor het genezingsproces van wonden.

Wanneer ontwikkelt Penicillium zich het snelst?

Penicillium ontwikkelt zich bijzonder snel onder gunstige omstandigheden, met de volgende factoren die de groei bevorderen:

  • Temperatuur: Penicillium gedijt goed bij gematigde temperaturen. Kamertemperatuur tot iets koeler kan gunstige omstandigheden bieden voor de snelle ontwikkeling van deze schimmel.
  • Vochtigheid: Hoge luchtvochtigheid en vochtige omgevingen zijn gunstig voor de groei van Penicillium. Het gedijt goed in vochtige condities.
  • Beschadigingen: Penicillium kan de schubben van bollen binnendringen via wonden of beschadigingen. Dus, als er beschadigingen optreden tijdens het rooien of tijdens andere bewerkingsprocessen, kan dit de ontwikkeling van Penicillium versnellen.
  • Onrijpe oogst: Onrijp geoogste leliebollen zijn gevoeliger voor Penicillium-aantasting. Het is dus belangrijk om bollen op het juiste moment te oogsten om de kans op snelle ontwikkeling van de schimmel te verminderen.

Het beheersen van deze factoren, zoals het handhaven van optimale bewaaromstandigheden, het voorkomen van beschadigingen en het oogsten van bollen op het juiste rijpheidsniveau, kan helpen bij het verminderen van de snelheid van Penicillium-ontwikkeling.