Talentbijeenkomst 2023
Om half 9 druppelden de eerste mensen binnen. Ze dronken samen een kopje koffie en maakten kennis. Na de opening door Kevin de Lange, Technical Support Manager Akkerbouw Nederland, nam Jan-Eric Geersing, van Geersing Potato en tevens Talent specialist, ons mee langs de bakjes. Deze bakjes waren gevuld met verschillende aardappelrassen en verschillende bewaringsstrategieën, uitgevoerd door de handelshuizen.Hier werden de resultaten door de handelshuizen aan de aanwezigen uitgelegd. Onder het genot van appeltaart streek iedereen na veel vragen en discussies weer neer op hun plekken.
Rond kwart voor 10 vertrokken we naar een bewaarschuur bij Jan Ballast in Tollebeek. Jan Ballast heeft al sinds het jaar 2000 ervaring met Talent en vertelde in de bewaarschuur: ‘Rond het jaar 2000 begonnen we voor het eerst met de Talentbehandeling. We hebben hier een cel gemaakt waar we aardappels konden opslaan en die doseerden we één keer per week. Dat ging goed, maar het jaar daarop liep ik toch tegen wat mutanten aan. Toen ben ik gewoon weer traditioneel gaan bewaren met mechanische koeling. In 2014 werden er toch leuke resultaten met Talent behaald wanneer het toegepast wordt in een dagdosering. In 2016 werd het besluit genomen om het toch weer te proberen en een cel in te richten, we hebben ook geen last meer gehad van mutanten’. Jan Ballast vertelt dat via Profyto DSD, het bedrijf waar hij ook werkzaam is, de cel wordt aangevuld met pootgoed van derden.
‘We zitten nu tussen 215 en maximaal 230 milliliter Talent per ton over een heel seizoen. Wij passen de dagelijkse bewaartoepassing voor Talent toe, aangestuurd door een bewaarcomputer. Het streven is om voor Sinterklaas te beginnen met het ‘aandoen’ van de cel. Op de eerste dag beginnen we met een dosering van 25 milliliter Talent per ton pootaardappels. Na drie dagen beginnen we met de dagelijkse toepassingen. Gedurende een maand passen we 2,5 milliliter per ton per dag toe in samenspraak met de adviseurs van Profyto. In een kiemlustig seizoen bewaar ik ze op 7oC en anders op 8oC. Met Oud en Nieuw staan ze vaak op 7oC en draaien we af en toe de kisten’.
Jan geeft aan dat ongeacht hoelang het bewaarseizoen is, ze tot het einde toe doorgaan met kleine beetjes Talent toevoegen. ‘Wel bouwen we dit rustig af. Eén keer in de drie dagen blijven we Talent vernevelen om de aardappels rustig te houden en zo te voorkomen dat ze toch schieten. De laatste weken gebruiken we 0,1 milliliter Talent’ per ton per dag. Als ze uit de Talentbewaring gaan, laat Jan ze vaak even wennen aan de buitenlucht. ‘On-Talenten noem ik dat. Mijn gevoel zegt dat dit beter is dan ze meteen te planten’, aldus Jan.
In de bewaarcel krijgt ook Jan-Eric Geersing het woord. Hij staat stil bij het afgelopen seizoen. ‘Wij hebben relatief laat geoogste aardappels. Hier en daar zijn er rassen die normaal gesproken met de rassenshow al in de kiem zitten, maar nu nog helemaal niks doen. In tegenstelling tot vorig seizoen gaan we met de jonge rassen aan de slag. Dit seizoen was wel echt anders dan andere seizoenen’.
Jan-Eric hield het interactief door een vraag aan het publiek te stellen: ‘1 ras gaf gemiddeld meer dan 10% knollen, een ander ras gaf gemiddeld minder dan 10% knollen wanneer er talent is gebruikt. Hoe zou dat komen denken jullie’? Het antwoord volgde: ‘De knol moet volledig rustig zijn. Alleen als je naar een oog kijkt zit daar een klein dakje op. Hier kun je met een vergrootglas de eerste aanleg van de kiem zien. Met Talent pak je die eerste kiem al aan. Ik wil heel duidelijk waarschuwen: realiseer je dat ook al zie je met het blote oog geen kieming, er toch wat gebeurt. Begin op tijd. Zorg dat je uiterlijk met Sinterklaas start en dat je 100 ml Talent per ton voor Oud en Nieuw hebt toegepast’.
Na het praktijkbezoek in de bewaarschuur sloten we de bijeenkomst af met een lunch bij ‘Bij Ons in de Wellerwaard’ in Emmeloord.
Wij kijken terug op een informatieve en gezellige ochtend!
De vuistregels nog even op een rijtje:
- Schat de fysiologische toestand van het pootgoed in, warm/koud, groeiseizoen.
- Monster elders.
- Controleer fust en bewaring.
- Start voor Sinterklaas.
- Pas tenminste 100 ml toe voor oud en nieuw.
- Speel daarna met de dosering. Warm/koud bewaarseizoen.
- Hou het pootgoed kiemvrij, geen correctie!
- Witte puntjes stadium tijdens het poten.