Overslaan en naar de inhoud gaan
Exacto campaign blog

Wat te doen tegen Phytophthora in aardappels?

De aardappelziekte Phytophthora infestans, oftewel dé 'aardappelziekte', sloeg afgelopen teeltseizoen 2023 hard toe. Daarnaast zien we een toename van meerdere fysio’s die verminderd gevoelig zijn voor een aantal groepen actieve stoffen. Dit heeft gevolgen voor de oogst, opbrengst en kwaliteit van consumptieaardappelen en pootgoed. Er zijn verschillende manieren om Phytphthora te beheersen. Hanko Blok, Technical Support Manager akkerbouw in Nederland, geeft verschillende tips.
Exacto campaign blog

We doen sinds jaar en dag mee met het stammenonderzoek van EuroBlight. 
''De EU43 zagen we voor het eerst sinds 2022, maar de EU46 is in opkomst sinds 2023. Deze heeft veel overeenkomsten met de EU43.'' Aldus Hanko.

In dit onderzoek worden de verschillende fysio's zichtbaar en daarmee ook de percentages van de totaal uitslag.

Bron: Fysioverloop EuroBlight 2023

Waar in Nederland de belangrijkste stammen gevonden zijn, is middels onderstaande afbeelding vorm gegeven.

Bron: WUR/Adama, verspreiding phytophthora stammen 2023

In Denemarken speelt het probleem van de minder gevoelige stammen al langer.

Hanko geeft aan dat de ervaring die we daar hebben opgedaan ons leert dat mengen en afwisselen (alterneren) van actieve stoffen een goede beheersing van deze minder gevoelige stammen geeft. 

Dit heeft gezorgd voor een reductie van de minder gevoelige stammen. Deze reductie komt onder andere door het mengen en alterneren van Exacto 500 SC. Dit product bevat de actieve stof fluazinam, die sterk is tegen phythophthora. Wat Exacto 500 SC hierin uniek maakt is dat het voor sluitgewas mag worden toegepast. Exacto 500 SC is een hele goede mengpartner voor het phytophthora schema.

Voor het beheersen van Phythophtora zijn ook een aantal externe zaken van belang. Denk aan bestrijden van bronnen uit onder andere aardappelopslag, een goede kwaliteit van uitgangsmateriaal en het gebruik van een BOS als ondersteuning voor de bepaling voor het beste en meest effectieve toepassingsmoment. BO Akkerbouw heeft een kleurenschema opgesteld voor het komend Phytophthora seizoen, waarin middelen zijn ingedeeld op basis van hun werkingsmechanisme. Het is namelijk van belang bij zowel mengen als alterneren dat er gebruik gemaakt word van een ander werkingsmechanisme. Middelen met verschillende actieve stoffen kunnen namelijk hetzelfde werkingsmechanisme hebben.

Kleurenschema voor toets middelengebruik phytophthora

BOAkkerbouw

Vraag voor de beste mengcombinatie uw adviseur of bel Hanko of Kevin, Technical Support Managers Akkerbouw in Nederland. 

De voordelen van Exacto 500 SC:

  • Goede knol bescherming en sporendoder;
  • Makkelijk mengbaar, behalve met olie ivm fytotox;
  • Gemakkelijk product wegens vloeibare, lage dosering;
  • Flexibel inzetbaar over het hele seizoen van opkomst tot loofdoding;
  • Unieke toepassing: voor sluitgewas mag Exacto al worden toegepast

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En mis niks rondom aardappels op het gebied van actualiteiten en ons assortiment?