Overslaan en naar de inhoud gaan
Stephn in het veld

Slim combineren voor een schone teelt: Cleave en Fox in de praktijk

In de boomkwekerij wordt het beheersen van onkruid steeds complexer door het wegvallen van diverse chemische middelen. Toch zijn er alternatieven. Stephan Evers, boomkwekerijadviseur bij Vitelia Agrocultuur, deelt zijn ervaringen met onder andere de herbiciden Cleave en Fox, beide producten van ADAMA.
Stephn in het veld

Vitelia en de rol van Stephan Evers

Stephan is al zeven jaar actief als adviseur bij Vitelia, een toeleverancier voor de agrarische sector met focus op de boomkwekerijsector. Zelf is hij voornamelijk werkzaam in de regio Brabant en Limburg. Daarnaast is hij actief in een kennisgroep waarin hij samen met kwekers innovaties in de LVS-techniek onderzoekt, met als doel toekomstbestendige oplossingen voor onkruidbeheersing te ontwikkelen.

Eerste ervaringen met Cleave en Fox

“Met Cleave hebben we inmiddels een jaar ervaring,” vertelt Stephan. “Fox gebruiken we sinds kort, en dit middel komt als geroepen nu de middelenkeuze beperkt is. Vroeger werkten we met Glyfosaat, Basta en Finale, maar die laatste twee zijn niet meer toegelaten. Glyfosaat is bovendien gelimiteerd tot 2 liter per jaar, dus moeten we moeten meer kijken naar middelencombinaties.”

Cleave en Fox vullen elkaar goed aan, aldus Stephan. “Cleave werkt breed op onder andere kleefkruid, kamille, kruiskruid, klaver, zuring, paardenbloem, varkensgras en fijnstraal, maar iets minder goed op melde. Fox is daar dan weer effectief tegen, maar ook op ereprijs, akkerviool en dovenetel. Naast Fox is MCPA ook een mogelijke mengpartner met Cleave. Laudis voegen we er soms ook aan toe, omdat wegens de lage dosering, producten solo toe passen, niet altijd sterk genoeg is.”

Werking in de praktijk

Stephan benadrukt dat mixen essentieel is geworden. “Waarnemen in het veld is de basis. Daarna kijken we naar het werkingsspectrum per product, hoe vaak ze toegepast mogen worden en andere etiketvoorwaarden. Zo stellen we voor elke situatie een passend advies samen.”

Hij noemt ook als voorbeeld een geslaagde mix van Fox, Cleave en glyfosaat. “In eerste instantie kijken we naar de mengbaarheid, maar gelukkig verliep de mix prima.” Stephan voegt 0,3 tot 0,5 liter glyfosaat toe aan Cleave en Fox voor de beheersing van grassen. Met deze mix is het mogelijk om met een lagere hoeveelheid glyfosaat, toch een volwaardige behandeling op bestaande onkruiden uit te voeren. 

“Daarnaast wordt er in samenwerking met kwekers naar andere mogelijkheden gekeken. Zoals een mix van Fox en Titus, eventueel gecombineerd met Centurion voor later in het groeiseizoen. Belangrijk hierbij is om in een vroeg stadium toe te passen en altijd olie toe te voegen. De toevoeging van olie maakt de waslaag wat zachter, waardoor het beter opgenomen wordt en de werking scherper is. Hierdoor zien we betere resultaten in de praktijk. Zeker in een periode van warm, droog weer, dan worden de onkruiden wat harder en met de toevoeging van olie maak je dat wat zachter.”


LVS-techniek en mengbaarheid

De LVS-techniek (Laag Volume Strooitechniek) wordt steeds vaker ingezet. Niet alle middelen mengen hier goed mee, maar volgens Stephan werken Cleave en Fox hier uitstekend in. “Een mix van Cleave, Fox in lagere dosering en 0,2–0,3 liter glyfosaat geeft al goede resultaten. Sommige gebruikers mengen eerst in een emmer, anderen direct in de tank – dat maakt soms verschil.”

Schade en fytotoxiciteit

Op de vraag of hij schade heeft gezien, is Stephan duidelijk: “Nee, mits je secuur werkt. De afstelling van de spuitkop is wel cruciaal.” In de basis is het van belang dat groene plantendelen niet geraakt worden bij een toepassing. 

Ook met bodemherbiciden zoals Goltix  en Wing P zijn volgens Stephan geen problemen ondervonden. “We combineren regelmatig Cleave, Fox en Goltix, bijvoorbeeld in sierheesters. Dat gaat altijd goed.”

In het kader van duurzame teelt combineert Stephan de inzet van herbiciden graag met mechanische onkruidbeheersing, zoals diverse schoffeltechnieken. “Na een nat voorjaar beginnen we met inzet van herbiciden en zodra het kan gaan we schoffelen. Dat is de ideale volgorde. Veel percelen zijn dankzij winterbespuitingen al schoon, wat het schoffelen eenvoudiger maakt.”

Toekomst zonder glyfosaat

Stephan sluit af met een blik op de toekomst:
“Het etiket voor glyfosaat wordt strenger, dus we moeten zoeken naar alternatieven. We zijn dat nooit gewend geweest in de boomkwekerij, maar zullen daar wel meer ervaring mee op moeten gaan doen. Waar glyfosaat vaak solo werd ingezet, moeten we nu denken in combinaties van middelen. 
Waarbij we vroeger nog veel middelen tot onze beschikking hadden en op elk moment wel een bespuiting konden uitvoeren, kan dat anno 2025 niet meer. Het is zó belangrijk om op tijd aan de slag te gaan met je onkruiden, anders ben je te laat. Dan zijn de opties te klein om nog iets te kunnen doen. De uitdaging is om dat goed te kunnen doen.”

 

Get in