Slimme strategieën tegen echte meeldauw in warmere tijden
Deze omstandigheden hadden we in de afgelopen periode wel vaker, maar door de vele regen spoelde een gedeelte van die sporen ook weer af van het gewas. Stress-omstandigheden zoals matige groei, infectie van andere schimmels, een matig wortelgestel als gevolg van een te natte bodem, of juist weelderige groei kunnen een verhoogde gevoeligheid voor echte meeldauw geven.
In de boomkwekerij hebben we te maken veel soorten gewassen, maar ook vele soorten echte meeldauw, zoals Erysiphe, Microsphaera, Podosphaera en Uncinula. Daardoor kunnen de symptomen van deze schimmels in de praktijk nogal varieren. Het meest kenmerkend is het witte schimmelpluis aan de bovenkant van een blad. Maar bij hogere temperaturen is dat witte schimmelpluis soms ook aan de onderkant van het blad aanwezig, denk aan bijvoorbeeld Prunus lusitanica. Soms kan geen wit schimmelpluis worden gevonden en zien we bij aantasting meer bruine vlekken, zoals bij Photinia, Berberis en Hydrangea. Vooral bij de controle van het gewas is dit van belang om een eventuele aantasting tijdig waar te nemen. En niet te verwarren met andere schimmels zoals valse meeldauw, sterroetdauw of schurft.
Bron: Echte meeldauw Amelanchier
Een uitgebalanceerde bemesting en dus optimale mineralenbalans in de bodem en het gewas vormen de basis van een weerbaar gewas. Door de weersomstandigheden in de afgelopen periode zal dat niet altijd het geval zijn. Een bodemanalyse kan goed inzicht geven, ook in het groeiseizoen. Daarom kunnen o.a. silicium-, zwavel- en calciumhoudende bladmeststoffen of plantversterkers een bouwsteen zijn voor een gezond gewas. Bij hogere druk zijn fungiciden uit de groep van de strobilurines geschikt voor een preventieve aanpak. Maar ook met Pitcher zijn de afgelopen jaren vergelijkbare ervaringen opgedaan. Daarnaast kan Pitcher door de brede werking op diverse bladvlekkenziekten zoals Colletotrichum, Botrytis en Septoria een breder doel dienen. Producten uit de SDHI groep passen beter bij een beginnende aantasting.
Bij een verder gevorderde aantasting is Nimrod een juiste keuze. Ook omdat Nimrod in een andere chemische groep zit dan andere beschikbare producten, is dit een geschikte afwisselpartner. In een solo toepassing kan hiermee al een flinke rem worden gezet op een uitbraak. Voeg in de basis een uitvloeier toe. Er zijn echter ook mogelijkheden om de werking nog verder te versterken. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van een product uit de groep van de strobilurines met Nimrod. Daarnaast is ook de combinatie met zwavelhoudende producten een veelgemaakte combinatie. Tevens geeft een bespuiting met Nimrod de optie om het blad harder te maken, zoals de combinatie met de bladmeststof bitterzout.
Combinaties van middelen en doseringen dienen altijd per gewas en specieke omstandigheden te worden gemaakt, voor een optimaal effect en veilige toepassing. Ga gericht aan de slag en start met de basis: regelmatige controle van uw gewas!