Bovengemiddelde bietenopbrengsten
De familie Joldersma teelt al jaren suikerbieten. “We rooien de bieten zo laat mogelijk en bewaren ze mimimaal zes weken”, zegt Folkert Joldersma, die zijn bieten tot eind augustus twee keer heeft gespoten met fungiciden. “Ik wil mijn bieten zo lang mogelijk groen houden, dat vraagt nog minimaal twee fungicidetoepassingen.”
Het akkerbouw- en loonwerkbedrijf van Joldersma in Smilde is een echt familiebedrijf. Folkert runt het bedrijf samen met zijn vrouw Emmy en twee zoons Jan Albert en Jan Wiebe. De arbeid wordt rond gezet met één man in loondienst, twee zzp’ers en los personeel. Het bedrijf heeft 75 hectare grond in gebruik, waarvan 25 hectare suikerbieten. “Dit jaar hebben we de bieten half april gezaaid onder goede omstandigheden. We hadden wel last van wortelbrand”, vertelt Folkert Joldersma, die zijn bieten in december gaat afleveren. Normaliter hanteert hij een vast spuitschema met om de drie tot vier weken een bespuiting. “Tot dusver heb ik twee keer fungiciden toegepast, op 16 juli en op 11 augustus, respectievelijk met Spyrale en met Spyrale en Opus® Team. Normaliter hebben we de meeste last van cercospora, maar ook wel van stemphylium”, zegt Joldersma, die daarom Spyrale en Opus® Team gebruikt in de schimmelbestrijding. “Later in het seizoen is het risico op roest en meeldauw groter.”
Spyrale sterk tegen cercospora
De Drentse akkerbouwer gebruikt al zes jaar Spyrale en ziet goede resultaten met toepassing van deze fungicide. “De schimmeldruk blijft laag, ik zie simpelweg minder aangetaste planten door schimmels.” Het is bekend dat cercospora resistentie ontwikkeld tegen strobilurines. Daarom adviseert het IRS om bij cercospora-aantastingen te kiezen voor middelen die geen strobilurines bevatten, zoals Spyrale, Opus® Team, Difure Pro of Borgi. Spyrale en Borgi wordt vanaf 2018 door ADAMA geleverd. Spyrale bevat de actieve stoffen difenoconazool en fenpropidin. Difenoconazool komt uit de groep triazolen en werkt sterk op cercospora, maar ook tegen ramularia, roest en meeldauw. Spyrale heeft ook een duidelijke nevenwerking tegen stemphylium, blijkt uit proeven in 2017. “Omdat Spyrale twee verschillende werkingsmechanismen heeft, helpt toepassing van dit middel om resistente schimmels te voorkomen. Ook telen we de bieten niet nauwer dan 1 op 4”, vertelt Joldersma, die daartoe land bij huurt. Vorig najaar investeerde hij €350 in 95% driftreducerende spuitdoppen. “Daarmee kunnen we ook in loonwerk Spyrale toepassen met de normale 0,5 meter teeltvrije zone en zijn we toekomstproof. Want er komen steeds meer middelen met de eis van 95% driftreductie.”
Invloed droogte op schimmels
“Het was wekenlang te droog voor uitbreiding van schimmels. Daarom hebben we het spuitinterval tussen de eerste en tweede bespuiting verlengd”, zegt Joldersma. Hij werkt met een 27 meter brede Agrifacspuit met een tank van 4.200 liter. Na de eerste regen medio augustus ziet hij weer nieuw bietenblad komen. “Onze bieten op vochthoudende dalgrond zijn redelijk groen gebleven en het is de kunst om het blad zo lang mogelijk groen te houden. Daarom is het belangrijk om nieuwe schimmelaantastingen direct aan te pakken”, stelt Joldersma.
Bovengemiddelde bietenopbrengsten
Hij overlegt nog met zijn teeltadviseurs welke middelen hij dan het beste kan toepassen. De Drentse suikerbietenteler haalt elk jaar bovengemiddelde bietenopbrengsten en hoge suikergehaltes. “Vorig jaar hadden we nog 88 ton bieten per hectare met 17,3% suiker. Dit jaar halen we dat zeker niet, ik verwacht circa 60 ton, maar het hangt erg af van het weer de komende maanden.”