Skip
Jabuka
Manje je više

Brevis i Brevis SMART

Proređivanjem plodova uz preparat Brevis® proizvođači dobijaju krupnije i kvalitetnije plodove koji kasnije na tržištu ostvaruju bolju cenu, bolje se čuvaju, olakšana je berba i kod nekih sorti smanjuje se alternacija.

Način delovanja preparata Brevis®

Izazivanjem energetske neravnoteže stabla – inhibiranjem transporta elektrona u procesu fotosinteze (fotosistem II), koji se kod jabuke manifestuje odbacivanjem manje razvijenih plodića. Prvi vidljivi efekti delovanja (promena boje peteljke, zaostajanje u razvoju plodića koji će kasnije otpasti...) se mogu uočiti 12-14 dana nakon primene.

Metamitron je poznat kao herbicid za suzbijanje širokolisnih korova u šećernoj repi. Izvorni herbicid se nije pokazao najpogodnijim za proređivanje plodova jabuke, zbog fitotoksičnih efekata koje ispoljava na listu jabuke. Zbog toga je razvijena posebna formulacija pogodna za ove namene. To je formulacija u vidu vodotopivih granula (SG), sa protektantom. Takođe je i sadržaj aktivne materije smanjen u cilju lakšeg doziranja u različitim situacijama. I kod ove poboljšane formulacije moguća je, slaba i prolazna fitotoksija lista, pre svega ako ukupne doze primene pređu 3,3 kg/ha. Do ovih pojava može doći u uslovima visokog zračenja i niskih noćnih temperatura tokom ili neposredno nakon tretmana u uslovima intenzivnog porasta lisne mase. Fitotoksija se manifestuje u blažim slučajevima međunervalnom nekrozom, a u drastičnijim slučajevima umerenim opadanjem lišća.

Uz Brevis® do kvalitetnijih i krupnijih plodova jabuke

Proizvođač jabuka

Prednosti primene preparata Brevis® kod proređivanja plodova jabuke

- Suprotno od hormona, na delovanje Brevis®-a manje utiču niske temperature. Delovanje će biti usporeno na temperaturama ispod 15°C, ali ne i limitirano. Ako se primenjuje na temperaturama iznad 25°C, tretirati u večernjim satima. Na visokim temperturama kod Brevis®-a, nema izostanka efekta primene ili preteranog proređivanja kao kod drugih proređivača.

- Bolje i pouzadnije proređuje i sorte koje se teže hemijski proređuju

- Kod Zlatnog Delišesa i Gale utiče i na povećavanje krupnoće ploda

- Nema negativnog efekta na cvetanje u narednoj vegetaciji

Nema negativnog efekta na prirodne neprijatelje (predatorske grinje (Typhlodromus pyri), predatorske stenice (Anthocoris nemoralis)...)

- Ako se primenjuje u programu sa hormonalnim preparatima za konfekcioniranje ploda (uticaj na oblik ploda, umanjenje pojave mrežavosti ploda) nema neželjenih propratnih efekata

- Plodovi sa proređenih stabala u pogledu kvaliteta (boja, ukus), imaju bolje karakteristike od neproređenih stabala

- Takođe i u pogledu skladištenja, proređena stabla daju plodove koji su pogodniji za skladištenje na duži period

Budućnost zaštite jabuke

Aktivna materija

Metamitron 150 g/kg

(Triazinoni, HRAC grupa: C1)

Formulacija

vodorastvorljive granule - SG

BREVIS SMART - manje je više

BreviSmart liflet

Predstavljamo vam digitalni alat izgrađen sa renomiranim svetskim stručnjacima koji pomaže korisnicima Brevis®-a da odrede pravi momenat za primenu preparata

BreviSmart baner