Skip

Politika kolačića

 

Politika korišćenja kolačića

Ova Politika korišćenja kolačića opisuje način na koji ADAMA koristi kolačiće. Ova Politika korišćenja kolačića se primenjuje samo na internet stranice, stranice za mobilne uređaje ili mobilne aplikacije kojima upravlja ADAMA LTD, ul. Golan, Airport City, Izrael („ADAMA“, u daljem tekstu takođe „mi“, „naš“ ili „nas“) na kojima je objavljen direktan hiperlink ka ovoj Politici korišćenja kolačića („Sajt“ ili „Sajtovi“).

Naš sajt koristi kolačiće radi osiguranja najboljeg mogućeg iskustva putem pružanja personalizovanih informacija, razumevanja kako da koristite naš sajt i pomoći u dobijanju pravih informacija.

 1. Šta su kolačići?

Kolačići su male datoteke koje sajt čuva na Vašem računaru ili mobilnom uređaju (kao što je mobilni telefon, laptop ili tablet) prilikom posete sajtu. Kolačići se vraćaju na izvornu internet stranicu pri svakoj sledećoj poseti ili na drugu internet stranicu koja prepoznaje taj kolačić kako bi se izradila evidencija o aktivnostima korisnika na mreži. Oni su u širokoj upotrebi radi omogućavanja rada sajta ili osiguranja efikasnijeg rada, kao i za pružanje informacija vlasnicima sajta.

Kolačići nam pomažu da poboljšamo Vaše iskustvo pri korišćenju našeg sajta. Takođe nam pomažu da razumemo kako posetioci koriste naš sajt, na primer koje stranice su najpopularnije, kako bismo korisnicima našeg sajta pružili bolju uslugu.

Ovo su različite vrste kolačića koje možemo koristiti na našem sajtu:

  1. Osnovni kolačići su potrebni za rad našeg sajta (na primer, osiguranje bezbednosti aplikacija, upravljanje pojedinačnim sesijama na sajtu i drugo). Ovi kolačići omogućavaju da se krećete po sajtu i koristite njegove funkcije. Onemogućavanje ovih kolačića bi poremetilo performanse sajta, a mi ne bismo mogli da pružimo funkcije i usluge koje se nude preko sajta.
  2. Analitički kolačići (uključujući kolačiće za performanse i oglašavanje) nam omogućavaju analizu aktivnosti na našem sajtu u cilju poboljšanja i prilagođavanja načina na koji naš sajt funkcioniše. Na primer, možemo koristiti ove vrste kolačića da bismo odredili jezičke postavke tokom vremena koje provodite na sajtu, za prihvatanje uslova, poslednji posećeni sajt u zemlji, da li se korisnik trenutno nalazi u zemlji sa ograničenjima posete i za praćenje broja pregleda određenog sadržaja koji je postavljen na sajtu. Pojedini kolačići beleže aktivnosti na mreži, uključujući posete našem sajtu i kretanje po sajtu. Ove informacije nam omogućavaju da učinimo naš sajt relevantnijim tako što ćemo vam prikazati odgovarajući sadržaj, reklame i/ili druga prilagođena saopštenja.

 

 1. Vrste podataka koji se čuvaju

 

Vrste podataka koje čuvaju naši kolačići uključuju poslednju lokaciju sajta u zemlji i prihvatanje uslova.

 

 1. Na koji način koristimo kolačiće?

Kolačiće koristimo za navedene potrebe:

Osnovni kolačići:

 • Osiguranje bezbednosti aplikacije
 • Upravljanje pojedinačnim sesijama na sajtu

 

1. Osnovni kolačići

Ovi kolačići su od suštinskog značaja za omogućavanje kretanja korisnika po našem sajtu i omogućavanje pristupa funkcijama kao što su obrasci za pretplatu na mreži, obrasci za upitnike na mreži, resursi namenjeni samo članovima i druge bezbedne oblasti sajta. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije u marketinške svrhe i ne pamte niti Vas prate na drugim

 

 

 

sajtovima. Ova kategorija kolačića se ne može onemogućiti. Strogo neophodni kolačići ne zahtevaju saglasnost.

Servis

Naziv

Svrha

Istek

Izvor / Treće lice

Usercentrics platforma za upravljanje saglasnostima

Usercentrics

Poštovanje zakonskih obaveza

3 godine

Usercentrics GmbH

 

Analitički kolačići (uključujući kolačiće za performanse i analitiku):

 

 • Praćenje prihvatanja uslova korišćenja
 • Razumevanje obrazaca saobraćaja kako bi se ubrzale aktivnosti
 • Izrada statistike koja nam omogućava da razumemo kako posetioci koriste naš sajt i pomaže nam da poboljšamo strukturu i sadržaj istog
 • Poboljšanje iskustva na sajtu
 • Praćenje broja pregleda određenog sadržaja postavljenog na sajtu

 

 

2. Statistika i performanse

Statistički kolačići nam pomažu da razumemo kako posetioci ostvaruju interakciju sa našim sajtom prikupljanjem i prijavljivanjem informacija. Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome koje stranice ste posetili i na koje ste linkove kliknuli. Njihova jedina svrha je da poboljšaju funkcije sajta. Ovo uključuje kolačiće iz domena analitičkih usluga trećih lica sve dok su kolačići namenjeni za isključivu upotrebu od strane ADAMA.

Servis

Naziv

Svrha

Istek

Izvor / Treće lice

Google Tag Manager

_gtm

Upravljanje oznakama

14 dana

Google LLC

Google Analytics

_ga

Ovaj kolačić je trajni kolačić Google Analytics koji se koristi za razlikovanje jedinstvenih korisnika i generisanje statističkih informacija o korišćenju sajta.

2 godina

Google LLC

Google Analytics

_gid

Ovaj kolačić se koristi za čuvanje informacija o korišćenju sajta od strane posetilaca i pomaže u kreiranju analitičkog izveštaja o radu sajta. Prikupljeni podaci, uključujući broj posetilaca, poreklo posetilaca i stranice posećene u anonimnom obliku.

24 sati

Google LLC

Google Analytics

_gat_UA-*

Ovaj kolačić se koristi za smanjenje stope zahteva.

Sesija

Google LLC

 

 

 

 

3. Marketing.

Marketinški kolačići se koriste za prikaz relevantnijih reklama unutar i izvan sajta. Takođe se koriste za ograničavanje broja prikaza reklame i za merenje efikasnosti reklamnih kampanja.

Servis

Naziv

Svrha

Istek

Izvor / Treće lice

Google Maps

NID

Ovaj kolačić čuva informacije o korisničkim podešavanjima i informacije za Google Maps.

6 meseci

Google LLC

YouTube Video

PREF

Ovaj kolačić čuva Vaša podešavanja i druge informacije, posebno željeni jezik, koliko rezultata pretrage želite da bude prikazano na Vašoj stranici i da li želite da imate uključen Google filter SafeSearch /Sigurna pretraga/.

10 godina

Google LLC

 

 

YouTube Video

VISITOR_INF O1_LIVE

Ovaj kolačić meri propusnost kako bi utvrdio da li dobijate novi interfejs plejera ili stari.

6 meseci

Google LLC

YouTube Video

use_hitbox

Ovaj kolačić povećava brojač „pregleda“ na YouTube videu.

Sesija

Google LLC

YouTube Video

YSC

Ovo je podešeno na stranicama sa ugrađenim YouTube video zapisom.

Sesija

Google LLC

Facebook Social Plugins

_fbp

Ovaj kolačić postavlja Facebook za prikaz reklama korisnicima koji su prethodno posetili naš sajt.

90 dana

Facebook Inc

Twitter

_twitter_sess

Zapamtite prijavljenu Twitter sesiju

Sesija

Twitter, Inc.

 

 

 

 1. Kada kolačići ističu?

Pojedini kolačići funkcionišu od trenutka kada posetite sajt do kraja te određene sesije pretraživanja. Ovi kolačići ističu i nakon toga se automatski brišu kada zatvorite prozor internet pretraživača i stoga se nazivaju kolačićima „sesije“. Koristimo kolačiće sesije u različite svrhe, kao što je osiguranje bezbednosti aplikacija, upravljanje pojedinačnim sesijama na sajtu, da bismo utvrdili da li se korisnik nalazi u zemlji sa ograničenjima sadržaja i da bismo odredili jezičke postavke tokom vremena koje provodite na sajtu.

Pojedini kolačići ostaju na uređaju između sesija pretraživanja - ne ističu po zatvaranju pretraživača. Ovi kolačići se nazivaju „trajni“. Period tokom kog trajni kolačić ostaje na uređaju može da varira. Koristimo trajne kolačiće u različite svrhe, kao što je praćenje prihvatanja uslova korišćenja i poslednji posećeni sajt u zemlji.

 1. Ko podešava kolačiće?

Kao rukovalac sajta možemo postaviti kolačiće na Vaš uređaj. Ovi kolačići se nazivaju kolačićima „prve strane“. Treće strane mogu postaviti određene kolačiće na Vaš uređaj, kao što su platforme društvenih medija i dobavljači sadržaja sajta. Ovi kolačići se nazivaju kolačićima „treće strane“. Na primer, treća strana kao što je Facebook može postaviti kolačić da prati poslednje posećene Facebook stranice i efektivnost registracije korisnika.

 1. Na koji način možete blokirati, obrisati ili upravljati kolačićima?

 

Postavke kolačića moguće je promeniti u svakom trenutku pritiskom na UserCentric platformu za upravljanje saglasnostima na upotrebu kolačića. Možete podesiti dostupne klizače na „On’’ /Uključeno/ ili „Off’’ /Isključeno/, a zatim pritisnuti na „save and close’’ /Sačuvaj i zatvori/.

 

Ili, većina pretraživača dozvoljava određenu kontrolu nad kolačićima kroz podešavanja pretraživača. Možete blokirati kolačiće aktiviranjem postavke na pretraživaču koja omogućava da odbijete podešavanje svih ili pojedinih kolačića. Međutim, ako koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući osnovne kolačiće), možda nećete moći da pristupite našem sajtu u celosti ili pojedinim delovima istog.

 

Napominjemo da internet pretraživač omogućava promenu podešavanja kolačića, uključujući njihovo brisanje i blokiranje. Ova podešavanja se obično nalaze u odeljcima „Options’’ /Opcije/ ili „Preferences“ /Postavke/ menija „Settings’’ /Podešavanja/ u okviru internet pretraživača. Da biste razumeli ova podešavanja, linkovi navedeni u daljem tekstu mogu biti od pomoći. U suprotnom, trebalo bi da koristite opciju „Help’’ /Pomoć/ u internet pretraživaču za više detalja. Ovi sajtovi pružaju informacije o tome kako da prilagodite podešavanja kolačića na nekim popularnim pretraživačima:

 

Kolačiće možete na jednostavan način da prihvatite ili odbijete na ovom sajtu tako što ćete izabrati jedno od dugmadi „Allow’’ /Dozvoli/ ili „Deny’’ /Odbij/, u iskačućem baneru za saglasnost na upotrebu kolačića kada pristupite našem sajtu.

Napominjemo da ako se odlučite da onemogućite upotrebu kolačića, nećete nužno videti manje reklama. Međutim, reklame koje vidite mogu biti manje relevantne za Vaša interesovanja. Takođe možete onemogućiti upotrebu kolačića za prilagođavanje sadržaja ili reklamiranja putem posete. Ako želite više informacija o veb oznakama povezanim sa onlajn oglašavanjem ili kako da onemogućite prikupljanje informacija od strane trećih lica, posetite nezavisan sajt Network Advertising Initiative.

 1. Privatnost u Grupi ADAMA

Za informacije o obradi podataka o ličnosti na našem sajtu ili putem kolačića, vidi adama.com/en/legal/privacy-policy

 1. Kontakt

Ukoliko imate pitanja, komentare ili zahteve u vezi sa upotrebom kolačića, uputite zahtev na:

 

Adresa: Pravna služba ADAMA, ul. Golan, Airport City, Izrael 7015103 Adresa elektronske pošte: privacy.officer@adama.com

Datum stupanja na snagu: 30.09.2021.