Skip
Cvet jabuke

HITNA ZAŠTITA JABUKE OD PEPELNICE

Cvet jabuke

Intenzivna zaštita u jabuci je krenula već od otvaranja lisne mase. Upravo je ovaj period jako bitan za najvažnije bolesti jabuke, a to su: čađava pegavost i krastavost plodova. Međutim, u brojnim reonima iz godine u godinu javlja se i pepelnica.

Naša ekipa je danas posetila voćnjake firme Atos Fructum u Maloj Remeti, u kojoj su radnici započeli tretiranja protiv ovih ekonomski najvažnijih bolesti jabuke. Tamošnji zaštitari ništa ne prepuštaju slučaju, te se protiv pepelnice bore uz pomoć proverenog i jedinstvenog preparata Nimrod® iz palete kompanije Adama.

Postoji neko mišljenje da se u bitku protiv pepelnice kreće u nekim kasnijim fazama. Međutim, proizvođači moraju da znaju da je upravo ovaj period, od početka pucanja pupoljaka lisne mase jako bitan za razvoj pepelnice, tj. za njeno suzbijanje, kaže dipl.inž. Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama. Naime, sam ciklus razvitka ovog patogena nam jasno govori kada je pravo vreme za tretiranja. On prezimljava u fazi micelije u ljuspastim pupoljcima i prvi simptom primarnih infekcija su beličaste prevlake, brašnaste tako reći. One se dalje rasejavaju i zaražavaju svako novo lišće koje je i najosetljivije, naglašava dipl.inž. Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama.

Upravo je ovo momenat kada treba izabrati pravi preparat i na vreme delovati. Jedan od preparata koji u ovom periodu jako dobro odradi primerne infekcije od pepelnice, je preparat Nimrod®. Ovaj preparat je na bazi aktivne materije bupirimat, a radi se o sistemičnom, preventivnom i kurativnom preparatu.

Ono što je velika prednost preparata Nimrod®, jeste da temperature na kojima Nimrod® uspešno deluje, su temperature malo niže kakve obično i imamo u ovom periodu. Veliki broj preparata protiv pepelnice ne deluje dovoljno dobro na niskim temperaturama. Nimrod® sa svojom aktivnom materijom vrlo dobro suzbije te početne infekcije od pepelnice. Tako da sve to moramo rešiti do cvetanja, kako kasnije ne bismo imali većih problema.” - ističe Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama.

Aktivna materija bupirimat jeste nešto starija. Međutim, to je aktivna materija na koju nije razvijena rezistentnost, jer je mehanizam delovanja potpuno drugačiji od velikog broja pesticida koji se danas koriste.

Kako je za portal Agrosaveti.rs rekao rukovodilac zaštite u firmi Atos Fructum, Žarko Milutinović, Adama je kod njih prepoznata kao vodeća firma za zaštitu jabuke i vinograda. A preparat Nimrod® koriste zbog njegovih brojnih prednosti.

Nimrod® nam je sjajan preparat u ovoj fazi, naročito što sada dolazi do kolebanja nižih i viših temperatura. On ima dobar spektar delovanja i na nižim temperaturama. Mi volimo da ga koristimo u ovim početnim fazama. Kako zbog temperature, tako i zbog menjanja mehanizama delovanja. Nimrod® kod nas ima značajno mesto u zaštiti protiv pepelnice.” - kaže Žarko Milutinović iz firme Atos Fructum.

DODATNO DELOVANJE PREPARATA NIMROD®

Preparat Nimrod® se koristi u dozama od 600-700ml po hektaru za kurativne tretmane. Moguća je upotreba do 1 litra po hektaru kada želimo njegovo dodatno delovanje na crvenog pauka.

To je još jedna dodatna aktivnost preparata Nimrod®, a idealno vreme njegove primene je do cvetanja kada moramo rešiti problem pepelnice u jabučnjacima. Dakle, preseći fazu razvoja pepelnice, nedozvoliti da se konidije sa belih mladara prošire dalje na mlado lišće.” - dodaje Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama.

Dakle, prednosti preparata Nimrod® su brojne.

•odlično delovanje na pepelnicu,

•to što deluje na niskim temperaturama,

•zatim mehanizam delovanja na koji ne deluje rezistentnost i

•to što deluje i protiv crvenog pauka.

Važno za istaći je i to da se ovaj preparat nalazi na zelenoj listi za integralnu upotrebu u jabuci.