Skip
Cvet jabuke

HITNA ZAŠTITA KOŠTIČAVOG VOĆA

ZAŠTITA PROTIV MONILIJE
Cvet jabuke

Jedan od najvećih neprijatelja koštičavog voća jeste MONILIJA. Naime, u periodu cvetanja višnje, trešnje i šljive dolazi do sušenja pojedinih grana, a kasnije u toku vegetacije i plodovi počinju da trunu i da opadaju, dok neki truli mogu ostati i na stablu. Reč je o ekonomski najopasnijoj bolesti, moniliji.

Osnovni simptomi ove bolesti ispoljavaju se u vidu propadanja cvetova, sušenja grančica i grana i sušenja plodova u zametanju, a može da se desi i trulež plodova pred zrenje, kao i propadanje plodova u samoj berbi.

Prouzrokovač monilije prezimljava na obolelim grančicama iIi granama, kao i na mumificiranim plodovima koji vrlo često vise na granama koštičavih voćnih vrsta i predstavljaju izvor zaraze. Zaraza se najčešće širi u periodu kišnog vremena i to se uglavnom poklapa sa periodom cvetanja koštičavih voćnih vrsta. Zaraza se ostvaruje kroz otvoren cvet, kroz koji ulazi patogen, te dolazi do sušenja tih cvetova, kao i grančica, a kasnije i do truleži plodova.

Iz tog razloga ovaj momenat je vrlo važan prilikom odabira preparata, ali i vremena tretiranja.

Adama vam preporučuje da obavite prvi tretman protiv monilije u periodu početka cvetanja, kada je na voćkama otvoreno 5-10% cvetova i tada se primenjuje preparat CIPRODEX®, u količini od 0,5 litara po hektaru.

Veoma je važno da borbu protiv monilije započnete preventivno, već sada kada se biljke bude i počinju da cvetaju.