Skip
Cvet jabuke

PRVO PROLEĆNO “KUPANJE” VOĆA

Cvet jabuke

Sa prvim toplijim danima lagano počinju i prvi, ali slobodno možemo reći možda i najvažniji radovi u voćnjacima. Prolećno “kupanje” voćaka je obavezna i veoma značajna mera koju voćari moraju kvalitetno uraditi kako bi olakšali i obezbedili dalju zdravu vegetaciju.

Sa buđenjem vegetacije bude se i brojne štetočine I bolesti koje su prezimile na uvelom lišću, na drvetu ili na mumificiranim plodovima. To predstavlja ozbiljan izvor zaraze koji se mora suzbiti u ovim prvim fazama vegetacije. Ekonomski najznačajnije bolesti voćnih vrsta su: čađava pegavost lišća i krastavost plodova kod jabučastih vrsta, sušenje cvetova i grančica kod koštičavog voća, zatim kovrdžavost lišća itd. Sve ove bolesti mogu u značajnoj meri pokvariti pozitivnu kalkulaciju voćara, te je sada neophodno permanentno obilaziti voćnjake I u zavisnosti od fenofaze konkretno reagovati.

Samom prskanju prethode mnogi radovi koje je potrebno obaviti u voćnjaku kao što su iznošenje grana te njihovo uništavanje, uklanjanje mumificiranih plodova, a na samom kraju i orezivanje stabala. Kada su svi ti radovi obavljeni može da se primeni prskanje tako da se čitava voćka, okupa u rastvoru, i to od korena do vrha. Nikako ne treba štedeti na vodi, potrebno je i do 1500 litara po hektaru kako bi svaki delić voćke bio kvalitetno “okupan”.

Za prvu prolećnu zaštitu kompanija Adama preporučuje preparat Neoram® 37,5 WG. Reč je o nesistemičnom fungicidu sa protektivnim delovanjem.

Ono što je važno konkretno za proizvodnju jabuke, jeste da se Neoram® 37,5 WG koristi sve do fenofaze mišjih ušiju, dok proizvođači koštičavog voća šljive, višnje ili trešnje, ovaj preparat mogu koristiti sve do faze bubrenja pupoljaka.

Dakle, dobro “okupajte” svoje voćnjake, ne štedite na vodi, kako biste zaštitili stabla od bolesti i štetočina.