Skip
Cvet jabuke

SUZBIJANJE DIVLJEG SIRKA

Cvet jabuke

Poljoprivredna proizvodnja nam svake godine donosi neke nove situacije, uslove i poznata je izreka da kada se neko bavi poljoprivredom, svake godine kreće u prvi razred. Tako nam je i ove 2018. godine izrazito toplo vreme u prvoj polovini aprila, od oko 30 °C u trajanju od nekoliko dana donelo i „eksploziju“ travnih korova na parcelama, pre svega semenskog i rizomskog sirka.

Divlji sirak (Sorghum halepense) je višegodišnja biljka koja klija i niče u proleće. Razmnožava se kako semenom, tako i podzemnim izdancima – rizomima. Ukoliko se na 1 ha nalazi 20-30 biljaka sirka po m², na istoj površini može biti čak i do 3 tone njegovog korena. Zbog svega navedenog i suzbijanje mu je otežano, kopanjem ili kultiviranjem se samo uvećava njegova brojnost na toj površini.

Za uspešno suzbijanje divljeg sirka potrebno je koristiti razne mere.

Plodored je značajna mera suzbijanja svih korova pa i divljeg sirka. Smenjivanja useva gustog sklopa (pšenica, lucerka, uljana repica) i okopavina smanjuje broj korova po površini.

Agrotehničke mere poput ljuštenja strništa, dubokog oranja, kvalitetne setve, međuredne obrade takođe utiču na smanjenje brojnosti divljeg sirka. Ukoliko se uradi izoravanje potrebno je rizom sakupiti i ukloniti sa njive.

Navedene mere u većini slučajeva nisu dovoljne i potrebno je primeniti i hemijsko suzbijanje sirka pomoću herbicida. Kompanija Adama za suzbijanje divljeg sirka i ostalih travnih korova nudi jedinstveno rešenje na tržištu Srbije, preparat Agil®. Agil® (propakvizafop 100 g/l) se koristi za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u usevima suncokreta, soje, šećerne repe, crnog luka, krompira, paradjza, graška, šargarepe i kupusa u dozi primene 0,8 – 1 lit/ha. Preparat se može primeniti i u split aplikacijama 0,4+0,4 ili 0,5+0,5 lit/ha. Optimalno vreme primene je kada se korovi nalaze u fazi 3-5 razvijenih listova pa do početka bokorenja. U praksi, kod korišćenja Agila mora se voditi računa da temperatura prilikom primene ili u narednim satima ne pređe 25°C. Ovo je posebno naglašeno ako su biljke počele generativnu fazu svog razvoja , soja, grašak i paradajz koji su počeli da cvetaju, kao i suncokret stariji od 8 listova- ulazi u fazu butonizacije. Tretiranu parcelu ne bi trebalo obrađivati 15-20 dana nakon primene Agila jer je toliko vremena potrebno preparatu da se iz listova prebaci u rizom i uništi ga. Ovo je naročito značajno jer na taj način smanjujete potencijal korova za sledeći usev. Poznato je da se divlji sirak u kukuruzu sve teže suzbija, na nekim terenima se pojavljuje i rezistentnost, pa je primena Agila na parcelama na kojima će se sledećih sezona gajiti kukuruz idealno rešenje.

Agil® se odlikuje brzinom delovanja i agresivnošću ka korovima, tako da već nakon nekoliko dana možete primetiti crvenilo na sirku, a kasnije i njegovo propadanje. Kad primenite Agil® neće doći do retrovegetacije divljeg sirka, a nakon 1 sata ni kiša ga ne spira.

Proizvođači znaju da u borbi protiv divljeg sirka nisu sami, sa njima je i Agil®.