Skip
Cvet jabuke

ZAŠTITA SOJE TRETMANIMA POSLE SETVE, A PRE NICANJA

Cvet jabuke

MISTRAL®-USPEŠAN PROTIV ŠTIRA I AMBROZIJE

Jedna od najvažnijih hemijskih mera u uspešnoj proizvodnji soje je suzbijanje korova. To je posebno važno kada govorimo o početnim fazama razvoja, kada napreduju i korovi koji predstavljaju ozbiljnu konkurenciju gajenim biljkama. Osim što “kradu” hranu i vodu, korovi zasenjuju i usporavaju rast i razvoj gajenim usevima.

Iz tog razloga jedno od najboljih rešenja kada govorimo o suzbijanju korova u soji, jesu tretmani posle setve, a pre nicanja, kako bismo soji od samog starta obezbedili nesmetan rast.

U tu namenu kompanija Adama vam preporučuje preparat Mistral®. Reč je o selektivnom, sistemičnom herbicidu koji je namenjen suzbijanju jednogodišnjih, širokolisnih korova u soji, krompiru, paradajzu i lucerki.

Kada govorimo o suzbijanju korova u soji, važno za istaći je da je preparat Mistral®veoma dobre efekte pokazao u suzbijanju štira, ambrozije, kerećeg grožđa, pepeljuge, tatule, abutilona, gorušice itd.

Istakao bih problem štira koji postaje sve rezistentniji na herbicide koje koristimo u postu, a to je ozbiljan problem. Međutim, tada je upravo Mistral® idealno rešenje, jer se pokazao kao izuzetan protiv štira,” naglašava dipl.inž. Dragan Kankaraš iz kompanije Adama.

Preparat Mistral® se takođe odlično pokazao u suzbijanju ambrozije koja predstavlja ozbiljan problem u proizvodnji soje.

Mistral® se koristi posle setve, a pre nicanja soje. Važno je spomenuti da ako imamo veliki pritisak korova, ako ulazimo u parcelu koju baš dobro i ne poznajemo, te ne znamo koje korove da očekujemo, Mistral® će nam pomoći da pametno odreagujemo. Tako se u kasnijim tretmanima rade samo korekcije i sa manjim dozama, što utiče i na smanjenje fitotoksija, preporučuju iz Adame.

Ako pak proizvođači znaju koje korove da očekuju, Mistral® je takođe dobar, jer kasnije mogu u korekcijama samo da rade tretmane protiv uskolisnih korova,” kaže Dragan Kankaraš.

Doze primene preparata Mistral® su od 300 do 400g po hektaru, u zavisnosti od toga kakav je tip zemljišta. Na humusnijim, težim zemljištima doza je 400g, a na lakšim i peskovitijim zemljištima doza je 300g po hektaru.

MISTRAL® U PROIZVODNJI KROMPIRA I PARDAJZA

U proizvodnji krompira preparat Mistral®se može koristiti i posle nicanja, kada krompir ima 5-8 razvijenih listova u dozi od 0,5 kg po hektaru na manje humusnim zemljištima, a do 0,75 kg na jako humusnoj zemlji.

Mistral®se uspešno koristi i u suzbijanju korova u paradajzu, nakon rasađivanja, sa dozama od 0,5 do 0,75 kg po hektaru.