Skip
Pšenica

MAXENTIS®: Fungicid za pšenicu i ječam sa ZELENIM efektom

Maxentis® je novi fungicid kompanije Adama koji donosi potpunu kontrolu svih značajnih bolesti lista i klasa pšenice i ječma. Zahvaljujući „zelenom efektu“ jedini omogućava dodatno postizanje boljih prinosa.
Pšenica

Maxentis® je sistematični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem namenjen za suzbijanje svih značajnih prouzrokovača bolesti u usevima pšenice i ječma, kao što su pepelnica, rđa, septorija, fuzarioza, palež klasa i mnoge druge. Sadrži dve aktivne materije, a njihov uravnoteženi odnos omogućava delovanje u svim fazama bolesti.

Pored toga što sprečava pojavu bolesti i suzbija postojeće zaraze, Maxentis® ima i pozitivan uticaj na fiziologiju biljaka, takozvani „zeleni efekat“. Njegovim usvajanjem pšenica i ječam postaju zeleniji usled poboljšanog usvajanja azota. To im omogućava da se bolje adaptiraju na stresne uslove, čime se postižu bolji kvalitet zrna i veći prinosi. 

 

Mehanizam delovanja

Fungicid Maxentis® sadrži dve aktivne materije, kombinaciju triazola i strobilurina koji imaju različit mehanizam delovanja i obezbeđuju potpunu kontrolu svih značajnih bolesti lista i klasa i sprečavaju pojavu rezistentnosti.

Azoksistrobin se odlikuje dobrim vezivanje za površinu lista i jedini je strobilurin koji poseduje sistemično delovanje i ulazi u biljne organe. Protiokonazol je sistemična aktivna materija preventivnog i snažnog kurativnog delovanja.

Maxentis® može da se koristi u fenofazi od 30 do 65 BBCH. Ukoliko se radi međutretman u pšenici, preporuka je da se obavezno koristi ovaj fungicid upravo zbog svog „zelenog efekta“.

 

Primena funigicida Maxentis®

U usevu pšenice za suzbijanje pepelnice, rđe, septorije tretman treba obaviti u periodu od fenofaze vlatanja do faze punog cvetanja. Za efikasnu kontrolu fuzarioze tretman se sprovodi od kraja klasanja do punog cvetanja.

U usevu ječma za suzbijanje prouzrokovača pepelnice i mrežaste pegavosti lista ječma tretman se sprovodi od fenofaze vlatanja do faze punog cvetanja.

Doza primene preparata je od 0,8 do 1 litar po hektaru. Utrošak vode je minimalno 200 litara po hektaru.

U prvom tretmanu pšenice može se koristiti doza od 0,8 litara po hektaru.
U prvom tretmanu ječma i kada se u pšenici radi tretman u fazi cvetanja, preporuka je da se primeni jedan litar po hektaru.

 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kompanija Adama