Skip
Čist usev soje

ZAŠTITA SOJE

Čist usev soje

Soja je veoma značajna ratarska kultura. Uzgaja se zbog zrna, koje je bogato proteinima. Za soju možemo reći da je jedna od najvažnijih proteinskih i uljanih kultura. Pored proizvodnje stočne hrane, soja se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ova kultura služi kao sirovina u industriji boja, guma, tekstila, u proizvodnji biodizela i maziva za automobile, avione itd...

Značajna je sa aspekta održavanja strukture i plodnosti zemljišta. Azotofiksator je, obogaćuje zemljište azotom, a i nezamenjiva je u rotaciji tj. plodosmeni ratarskih kultura.

Biljka je od velikog privrednog značaja, što zahteva stalna unapređenja tehnologije njene proizvodnje. Jedna od najvažnijih mera u uspešnoj proizvodnji soje je suzbijanje korova.

Zaštita soje od korova

Soja je biljka slabe konkurentske sposobnosti i izuzetno je osetljiva na prisustvo korova u početnim fazama svog razvoja. Korovi osim što konkurišu usevu u hrani i vodi, zasenjuju i usporavaju rast i razvoj soje, a kasnije otežavaju žetvu, te smanjuju prinos i kvalitet semena.

Za uspešno suzbijanje korova u usevu soje važan je plodored, zatim kvalitetna osnovna obrada zemljišta i dobra predsetvena priprema. Ključ svega je, ipak, dobar odabir i pravovremena primena herbicida.

PDF6.4MB