Skip
Voćnjak

Rano prolećno prskanje protiv biljnih bolesti i štetočina

Suzbijanje kovrdžavosti lista breskve i venturije kod jabuke preparatom NEORAM 37,5 WG.
Voćnjak

U većini voćarskih regiona rezidba voćnih vrsta je uveliko u toku. Međutim, toplo vreme prouzrokovalo je nešto ranije kretanje vegetacije. Naročito se to odnosi na jabučaste vrste, kao i na breskvu i nektarinu. U dobrom delu zasada, breskva i nektarina se nalaze u fenofazi bubrenja pupoljaka, dok je to isto slučaj i kod jabuke.

„Kako bi se na vreme krenulo sa pravovremenom zaštitom potrebno je da voćari obave rana prolećna prskanja protiv prouzrokovača biljnih bolesti i štetočina,“ savetuje naš dipl. inž. Dejan Šošić.

Koje su to bolesti koje naši poljoprivredni proizvođači mogu suzbiti i smanjiti potencijal zaraze na početku vegetacije?

„Kada je u pitanju breskva najznačajnija ekonomska bolest je kovrdžavost lista breksve Taphrina deformans koja se suzbija baš u ovom momentu kada je primetan početak bubrenja pupoljaka i fenofaza zelene tačke u zasadima.

Jabuka se sada nalazi u fenofazi bubrenja pupoljaka naročito sorte ajdared, pa ju je neophodno štititi od ekonomski najznačajnije, bolesti čađava pegavost lista i krastavost plodova koju izaziva gljiva Venturia inaequalis.“

Proizvođači koštičavog voća prevashodno šljive i višnje mogu još malo sačekati sa primenom preparata jer na dosta lokaliteta ove voćne vrste nisu ušle u fazu vegetacije.

Kompanija ADAMA za suzbijanje kovrdžavosti lista breskve i venturije kod jabuke preporučuje preparat NEORAM 37,5 WG.

Ovim preparatom u količini od 3,5 kg po hektaru voćke je potrebno kvalitetno oprskati kako bi svi biljni delovi bili pokriveni. U slučaju da su naši proizvođači imali prošle proizvodne sezone, problema sa štetnim insektima (lisne vaši, kalifornijska štitasta vaš, tripsi, grinje), fungicidu NEORAM® je potrebno dodati preparate na bazi mineralnih ulja.

„Tretiranje preparatom NEORAM® 37,5 WG trebalo bi obaviti po suvom vremenu, bez vetra, kada je temperatura vazduha preko 5°C“ poručuje naš dipl. inž. Dejan Šošić.

Fungicid NEORAM® 37,5 WG je proizvod koji je u obliku vododisperzibilnih granula, ima nešto sitnije čestice od drugih preparata sa sličnom namenom što omogućuje da sa odgovarajućom količinom preparata ima dobru pokrovnost biljnog tkiva.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.