Skip
Plodići jabuke

Brevis® za proređivanje plodova jabuke: Ove sezone po specijalnoj ceni

Savremena proizvodnja jabuke je nezamisliva bez proređivanja plodova, a optimalno sprovođenje ove mere zahteva veliku preciznost. Zato je kompanija Adama razvila proizvod Brevis® i BreviSmart aplikaciju koji zajedno proizvođačima obezbeđuju savršenu preciznost i efikasnost u sprovođenju ove mere.
Plodići jabuke

Proređivanje plodova jabuke zauzima sve značajnije mesto, kako u intezivnim, tako i u ekstenzivnim zasadima jabuke. Zahvaljujući ovoj meri dolazi do smanjivanja alterancije u rodnosti, kao i bolje diferenciranje pupoljaka za narednu godinu, a krajnji rezultat su krupniji i kvalitetniji plodovi koji se bolje čuvaju.

S obzirom da nakon proređivanja imamo manji broj plodova, proizvođačima je olakšana zaštita protiv bolesti i štetočina, naročito protiv jabukinog smotavca, kao i berba i čuvanje jabuka.

Proreda može da se izvrši na mehanički način, ručno i hemijskim putem.

Mehanička proreda zahteva uniformne zasade i skupe mašine, i ona se uglavnom odnosi na proređivanje cvetova. Ručna proreda zahteva kvalifikovanu radnu snagu koje je sve manje i veliki utrošak radnih sati po hektaru, što ovu meru u konačnici čini neisplativom. Kod hemijskog proređivanja troši se relativno malo radnih sati po hektaru, a cena za proizvođače je ekonomski prihvatljiva. 

 

Zašto je Brevis®  bolji od drugih proređivača

Kompanija Adama za hemijsku proredu preporučuje Brevis®, regulator rasta na bazi metamitrona 150g/kg. U pitanju je preparat koji izaziva energetsku neravnotežu stabla, inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze zbog čega dolazi do slabije produkcije energije, smanjivanja priliva ugljenih hidrata u malim plodovima i oni se na kraju odbacuju. Efekat preparata se prvo vidi na peteljkama koje menjaju boju, a kasnije ti mali plodovi zaostaju u porastu i nakon 12-14 dana otpadaju.

 

Prednosti primene i zašto je Brevis® superiorniji u odnosu na druge proređivače­

 • Može se primeniti na plodove veličine 6-18 mm,
 • Optimalna temperatura za primenu je 15-20°C. Suprotno od hormona, na delovanje Brevis®-a manje utiču niske temperature. Delovanje će biti usporeno na temperaturama ispod <15°C, ali ne i limitirano. Ako se primenjuje na temperaturama iznad 25°C, preporuka je da se tretman obavi u večernjim satima. Na visokim temperturama kod Brevis®-a, nema izostanka efekta primene ili preteranog proređivanja kao kod drugih proređivača.
 • Bolje i pouzadnije proređuje i sorte koje se teže hemijski proređuju.
 • Kod Zlatnog Delišesa i Gale utiče i na povećavanje krupnoće ploda.
 • Nema negativnog efekta na cvetanje u narednoj vegetaciji.
 • Nema negativnog efekta na prirodne neprijatelje (predatorske grinje (Typhlodromus pyri), predatorske stenice (Anthocoris nemoralis)...)
 • Ako se primenjuje u programu sa hormonalnim preparatima za konfekcioniranje ploda (uticaj na oblik ploda, umanjenje pojave mrežavosti ploda) nema neželjenih propratnih efekata.
 • Plodovi sa proređenih stabala u pogledu kvaliteta (boja, ukus), imaju bolje karakteristike od neproređenih stabala.
 • Takođe i u pogledu skladištenja, proređena stabla daju plodove koji su pogodniji za skladištenje na duži period.

 

BreviSmart tehnologija – podrška koja puno znači

Kako bi se odredio najbolji momenat za sprovođenje mere proređivanja plodova jabuke, kompanija Adama je razvila BreviSmart aplikaciju koja može da se koristi za svaki voćnjak pojedinačno. Potrebno je samo uneti ključne informacije, a BreviSmart će uraditi ostalo. Unose se:

 • GPS podaci parcele za uvid meteoroloških podataka kao što su dnevne i noćne temperature, padavine, relativna vlažnost vazduha...
 • Starost zasada i sortimenta, jer se različite sorte različito proređuju,
 • Obilnost cvetanja, veličina centralnog plodića, prisustvo protivgradne mreže, 
 • Datum predviđanja proreda i datum očekivane berbe.

Kada se svi ovi parametri unesu, aplikacija će vam vizuelno pokazati optimalni vremenski okvir za proređivanje, kao i jasan i pouzdan savet kada meru prorede treba izvršiti za dobijanje optimalnih rezultata.

I na kraju cena preparata Brevis® je pristupačnija za krajnjeg korisnika u odnosu na prethodne godine.

Za više informacija kao i pristup analizi BreviSmart kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu https://bit.ly/kontaktADAMA

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kompanija Adama