Skip
Proizvođač u usevu pšenice

PRVI TRETMAN pšenice: Nova i kompletna rešenja

Prvi tretman pšenice je od velikog značaja kako bi se smanjio pritisak bolesti u fazi intezivnog porasta, a posebno ove godine kada se očekuje nešto ranija primena zaštite usled vremenskih okolnosti. Kompanija Adama obezbedila je poljoprivrednim proizvođačima nove preparate i kompletno rešenje visoke efikasnosti u zaštiti strnih žita od bolesti, korova i poleganja.
Proizvođač u usevu pšenice

Izuzetno topla jesen i zima praćene su obilnim padavinama što je uslovilo veliki porast strnih žita. Ovakvo vreme izuzetno je pogodovalo razvoju patogena, te u poljima imamo veliki potencijal inokuluma. Posle nešto sušnijeg ulaska u 2024. godinu, kiša koja je pala pogodovala je rastu biljaka, ali i daljem razvoju patogena, te se očekuje nešto raniji ulazak u prvi fungicidni tretman.

Novo na tržištu: Fungicid Forapro® – apsolutna zaštita od bolesti

Kompanija Adama je razvila fungicid Forapro® sa novim mehanizmom u zaštiti strnih žita koji pruža apsolutnu zaštitu od bolesti. 

Forapro® je dvokomponentni fungicid sa jedinstvenom kombinacijom dve aktivne materije Protiokonazol (175 g/l) iz grupe triazola i Fenpropidin (250 g/l) iz grupe piperidina. Zahvaljujući kombinaciji ovih aktivnih materija, ne postoji opasnost od pojave rezistencije, čime je obezbeđena potpuna zaštita strnih žita od ekonomski najznačajnijih patogena kao što su pepelnica, pegavost lista i klasa, rđe i fuzarioze.

Dodatna prednost fungicida Forapro® je Asorbital® tehnologija formulacija – nov i zaštićen koncept formulacije kompanije Adama, koja uključuje poseban sistem rastvarača i ađuvanata. Zahvaljujući upravo Asorbital® tehnologiji poboljšana je aktivnost Protiokonazola, obezbeđen uravnotežena pokretljivost aktivne materije, bolje usvajanje unutar lista i odlična sistemična migracija u listu, čime je obezbeđena neuporedivo veća efikasnost preparata.

Doza primene fungicida Forapro® je od 0,8 do 1 l/ha, u zavisnosti od useva i pritiska patogena.

Tomigan® XL - Recite zbogom širkolisnim korovima 

Toplo i kišovito vreme nije pogodovalo samo žitu, već i razvoju korova, a herbicid Tomigan® XL predstavlja sveobuhvatno rešenje za širokolisne korove, sa brzim efektom koji se uočava neć nakon 24 sata.

Tomigan® XL je selektivni sistemični herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u strnim žitima. Preparat sadrži dve aktivne materije iz dve različite hemijske grupe, Florasulam (2,5 g/l) kao ALS inhibitor i Fluroksipir (100 g/l) kao sintetički auksin.

Kombinacijom snage Fluroksipira i širine dejstva Florasulama obezbeđena je apsolutna zaštita od svih korova u strnim žitima, a posebno na galijum, kao najtvrdokorniji korov, kao i na samonikli suncokret, samoniklu uljanu repicu, bulku i mnoge druge problematične korove.

Pored  brzog delovanja, velika prednost ovog preparata je to što nema ograničenja u plodoredu, odnosno, ne ostavlja nikakve ostatke u zemljištu, te je bezbedan za naredni usev. 

Herbicid Tomigan® XL se primenjuje od 3. formiranog lista, pa sve do lista zastavičara. Doza primene od 0,8 do 1,5 l/ ha.

Trimaxx® - Poleganje strnih žita je sada prošlost

Toplo vreme praćeno padavinama uslovljava brži porast strnih žita što se, na prvi pogled, čini kao dobra okolnost, međutim, ova pojava istovremeno može da proizrokuje ogromne probleme u vidu poleganja strnih žita, što direktno utiče na gubitak prinosa, ali i na pojavu samoniklog žita naredne godine. Problem poleganja strnih žita je rešiv primenom Adaminog regulatora rasta Trimaxx®.

Trimaxx® je preparat na bazi aktivne materije Trineksapak-etil (175 g/l), razvijen po novoj MAXX tehnologiji koja doprinosi efikasnijoj upotrebi i mnogo boljoj iskorišćenosti aktivne supstance od strane biljke u odnosu na standardne formulacije.

MAXX tehnologija omogućava da se sa 30% manje aktivne materije postignu značajno bolji rezultati i obezbeđuje da se čak 80% preparata usvoji za samo 30 minuta nakon tretmana, kao i da se pravilno rasporedi po celoj biljci.

Osim što utiče na usporavanje rasta, preparat Trimaxx® utiče i na povećanje zapremine korenovog sistema pšenice, zbog čega biljke bolje usvajaju vodu i hranu; zidovi stabljike pšenice postaju deblji, biljke su stabilnije i ostvaruju bolji protok hranljivih materija do klasa, a sve ovo značajno utiče na visinu prinosa i omogućava bolji kvalitet zrna.

Trimaxx® se primenjuje od početka vlatanja do pojave lista zastavičara, a doza primene je od  0,4 - 0,6 l/ha.

Za više informacija kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu https://bit.ly/kontaktADAMA

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kompanija Adama