Skip
Malina

Zaštita maline u početku cvetanja

„Najbitnije je da se u ovom momentu reaguje i preporuka je da se u fazi zatvorenih cvetnih pupoljaka rade tretmani protiv bolesti vaši i grinja.“
Malina

Cvetanje maline kod nas kasni za nekih dvadesetak dana u odnosu na prošlu godinu, sve se dešava jako brzo i vremenski period za primenu hemije u zaštiti maline dovešće do toga da neko od proizvođača ne stigne da obavi preporučene tretmane.

Najbitnije je da se u ovom momentu reaguje i moja preporuka je da se u fazi zatvorenih cvetnih pupoljaka rade tretmani protiv bolesti vaši i grinja. Za grinje ispred kompanije ADAMA preporučujem da se radi Invert® EW u količini primene 100ml na 100 litara vode, a protiv bolesti jedan od boljih preparata za primenu u ovoj fazi rasta maline je preparat Merpan® 80 WDG“, poručuje Jelena Prokić.

Proizvođači su upoznati sa primenom ovih preparata i vrlo zadovoljni.

Ali, ono na šta posebno treba skrenuti pažnju je da se boravi što češće u malinjacima jer se početak cvetanja očekuje za desetak dana i kada se otvore prvi cvetni pupoljci vreme je da se reaguje protiv truleži ploda maline, jer gljivica sive truleži Botrytis cinerea koja ostvaruje infekciju i izaziva kasnije trulež ploda maline upravo ostvaruje infekciju u punom cvetanju.“

S obzirom da imamo dovoljno vlage i da su prisutna velika temperaturna kolebanja i da imamo dosta i sunca, vrlo je velika verovatnoća da će doći do takve infekcije.

Kompanija ADAMA u ovoj fazi preporučuje preparat Linus®, on nije nov na tržištu, odavno je prisutan, ali je malo zapostavljen.

Međutim kako veliki broj aktivnih materija ’ispada’ sa liste primene, Linus je dočekao svojih pet minuta i smatram da je to jedan od vrhunskih preparata koji treba da se koristi na početku cvetanja maline“ govori Prokić.

Zašto i zbog čega?

On se sastoji iz dve aktivne materije, jedna je ciprodinil koja je proizvođačima voća jako poznata jer je to aktivna materija koja vrši zaštitu čak i na nižim temperaturama s obzirom da se malina najviše gaji u zapadnoj Srbiji, ova aktivna materija može da odradi zaštitu samog cveta i da to bude sto posto sigurno da se trulež neće pojaviti kada počnu plodovi da sazrevaju.

Druga aktivna materija je tebukonazol iz grupe triazola i vrlo dobro i efikasno rešava ostale bolesti koje u tom periodu mogu da napadnu sam lastar maline. To su pre svega Didymella applanata i leptosferija.

To su bolesti koje se sve češće javljaju u našim malinjacima s obzirom da se malina gaji u intenzivnoj proizvodni i kada se dođe u takvu situaciju imamo i odgovornih i neodgovornih proizvođača koji ne vode računa o svojim zasadima. A, ti neodgovorni upravo prave problem svim ostalim jer njihovi malinjaci bivaju izvor zaraze za one koji vode brigu o svojim zasadima.“

Linus® vrlo dobro i efikasno rešava didimelu i leptosferiju koje sve više ima u malinjacima. Ove godine malinjaci su u šarenolikom stanju, upravo zbog ove dve bolesti jer se suše. Malina jednostavno nije spremno ušla u prezimljavanje. Zato neki proizvođači plaćaju danak u proleće jer smo imali dugu i toplu jesen.

Proizvođači bi trebalo da vode računa prvenstveno o truleži ploda i da počnu zaštitu na samom početku cvetanja.

Preporuka je da se Linus® primenjuje na samom početku cvetanja kada je otvorenost 3-5% cvetova i ono što svi znaju je da malina cveta 40 dana, isto toliko dana se bere. Bitno je pratiti ceo tok cvetanja i u drugoj i trećoj fazi koristiti preparate sa kraćim karencama da bi uspeli da dovedu do kvalitetnog roda i da nema problema na početku i u toku berbe sa bolešću koja izaziva trulež ploda maline“, zaključuje Prokić.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.