Skip
Šećerna repa

Suzbijanje korova u usevu šećerne repe

Pred nama je još jedna sezona i još jedan izazov u proizvodnji i zaštiti najzahtevnije ratarske kulture. Suzbijanje korova u šećernoj repi, jedan je od ključnih koraka za njenu uspešnu i profitabilnu proizvodnju.
Šećerna repa

Korovske biljke svojim prisustvom i konkurentnošću za hranom, vodom i životnim prostorom mogu naneti značajne štete usevu, kako direktne tako i indirektne, naročito kod nepravovremene i neadekvatne zaštite.   

Kritičan period zakorovljenosti šećerne repe, koji se najviše odražava na prinos je do osam nedelja od setve. Pored direktnih šteta koje se manifestuju u vidu smanjenja prinosa korena, ne smeju se zanemariti ni indirektne štete”, govori Mira Babić.

Zakorovljen usev šećrene repe stvara mikroklimat podesan za razvoj bolesti, istovremeno smanjuje kvalitet fungicidnih tretmana u zaštiti od cerkospore i otežava kasnije vađenje repe.

 

Ključ uspešne zaštite

Ključ uspešne zaštite šećerne repe od korova je u dobrom odabiru i kombinovanju herbicida i njihovoj blagovremenoj primeni.  

Birana kombinacija preparata, spektrom svog delovanja mora da obuhvati sve prisutne korove na tretiranoj parceli pod šećernom repom. Zato je od suštinske važnosti praćenje stanja zakorovljenosti parcele, prepoznavanje korova u najranijim fazama razvoja (faza kotiledona), kao i poznavanje spektra delovanja i sinergije svakog pojedinačnog herbicida”, naglašava Babić.

 

Kako se izvodi zaštita?

Hemijska zaštita šećerne repe od korova se izvodi u trokratnoj split aplikaciji u podeljenim dozama herbicida. Posebno je važan momenat ulazak u prvi herbicidni tretman, jer od njega zavisi konačni uspeh zaštite od korova. 

Sa ovim tretmanom treba krenuti odmah po nicanju useva, kada je većina korova u fazi kotiledona, jer se tada postiže najveći uspeh u njihovom suzbijanju. Potrebno je praćenje stanja useva za pravovremenu intervenciju, jer pojedini korovi, upravo oni problematični (pepeljuga, štir i abutilon), veoma brzo prerastu optimalnu fazu za suzbijanje. Naredni tetmani  (drugi i treći) se obavljaju u razmaku 7 do 10 dana, sa kretanjem novog talasa korova”, objašnjava Babić.

Za uspešnu zaštitu šećerne repe od korova, kompanija ADAMA preporučuje kombinaciju dva osnovna herbicida Powertwin i Goltix Gold na sledeći način u zavisnosti od stepena zakorovljenosti parcele:

  • I tretman    Powertwin® 1 l/ha + Goltix® Gold 1 l/ha;
  • II tretman   Powertwin® 1-1,5 l/ha + Goltix® Gold 1-1,5 l/ha;
  • III tretman  Powertwin® 1-1,5 l/ha + Goltix® Gold 1-1,5 l/ha.

     

Šta je Powertwin®?

Powertwin® je novi herbicid kompanije ADAMA, na našem tržištu od 2021. godine i novi osnovni herbicid u tehnologiji zaštite šećerne repe od korova. Dvokomponentni je herbicid folijarnog i rezidualnog delovanja.

Fenmedifam je aktivna materija koja isključivo deluje preko lista na jednogodišnje širokolisne korove (pepeljuge, štirevi, gorušica, pomoćnica, tatula, divlje paprike, ambrozija…), dok aktivna materija etofumesat poseduje rezidualno delovanje. Pored jednogodišnjih širokolisnih korova, deluje i na jednogodišnje uskolisne (semenski sirak, korovsko proso, muharike). Ova aktivna materija ograničava formiranje kutina, tanji kutikulu korovski biljaka i pojačava herbicidni efekat preparata. Istovremeno ima i naglašeno zemljišno delovanje.

Powertwin zajedno sa vodećim herbicidom na našem tržištu na bazi metamitrona, preparatom Goltix Gold predstavlja novo rešenje i osnovu nove tehnologije zaštite šećerne repe od korova”, dodaje Babić.

 

Zašto je Goltix Gold najbolji izbor za vaš usev šećerne repe?

Goltix® Gold je unapređena SC formulacija i patentirana receptura (Evropski patent EP 1228692). 

Zahvaljujući fino mlevenoj aktivnoj materiji metamitron do najsitnijih čestica, Micro-mil-tehnologijom, dobili smo herbicid izuzetno dobre pokrovnosti. Odlikuje ga i odlična UV stabilnost aktivne supstance, dodavanjem posebno čistih, dugolančanih, nezasićenih masnih kiselina”.

Unapređena SC formulacija doprinela je bržoj penetraciji kroz voštani sloj korovskih biljaka i daleko boljoj absorpciji preparata preko lista korova i izraženijem folijarnom delovanju, što mu daje prednost u odnosu na druge paralele na tržištu. Istovremeno je zadržao visok stepen selektivnosti na usev i naglašeno rezidualno tj. zemljišno delovanje.

Goltix Gold produženim delovanjem preko zemljišta usporava nicanje novog talasa korova, produžava period zaštite, rešava korove kasnijeg nicanja (letnji spektar korova) i ostavlja usev čistim i nakon zatvaranja redova, odnosno do kraja vegetacije”, napominje Babić.

Visoka efikasnost na najdominantniji i najproblematičniji korov u šećernoj repi, zelje ili pepeljuga (Chenopodium album), čini Goltix® Gold neizostavnim u zaštiti šećerne repe od korova. Odlično delovanje na štireve  (Amaranthus spp)., još jedan je od razloga njegove suštinske važnosti, naročito nakon povlačenja sa našeg tržišta herbicida na bazi aktivne materije desmedifam. Potom, visok stepen efikasnosti na kereće grožđe (Solanum nigrum), divlje paprike (Polygonum spp.) i druge značajne korove.

Kombinacija dva osnovna herbicida Powertwin® i Goltix® Gold, čini osnovu u programu zaštite šećerne repe od korova. Radi proširenja delovanja na specifične korovske vrste (abutilon i lubeničarka), Powertwin® I Goltix® Gold se kombinuju sa preparatima na bazi triflusulfuron metila, i herbicidima na bazi klopiralida za suzbijanje palamide, ambrozije, samoniklog suncokreta i čička.

Nova tehnologija je u trogodišnjim ispitivanjima (mikro, makro ogledima) širom Vojvodine, ali i u proizvodnim uslovima prošle sezone, na svim terenima gajenja šećerne repe kod nas, postigla visok stepen efikasnosti na korove i selektivnosti po usev i opravdala poverenje proizvođača”, zaključuje Babić.

Zato poštovani proizvođači “slatkog korena”, birajte mudro, birajne provereno dobro i sigurno rešenje. Neka Vaš izbor bude dobitna kombinacija za Vaš usev šećerne repe, kombinacija herbicida Powertwin®i Goltix® Gold kompanije ADAMA.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u Vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu ili nam pišite.