Skip
Proizvođač na njivi

Agil® - najbrže oslobađa usev od sirka

Preparat Agil® je dobro poznat i predstavlja provereno i dokazano rešenje na tržištu. Dugo je godina u upotrebi i on je brend preparat kompanije ADAMA.
Proizvođač na njivi

Divlji sirak (Sorghum halepense) je višegodišnja biljka koja klija i niče u proleće. Razmnožava se putem semena i preko podzemnih izdanaka - rizoma. Ukoliko se na jednom hektaru nalazi 20-30 biljaka sirka po metru kvadratnom, na istoj površini može biti čak i do tri tone njegovog korena. Znajući sve ovo dolazimo do zaključka da je suzbijanje jako teško. Ukoliko se rade operacije kopanja sirka ili kultiviranja dolazi do njegovog povećanja na poljoprivrednim parcelama.

Plodored je značajna mera suzbijanja svih korova pa tako i divljeg sirka. Gajenjem useva gustog sklopa (pšenica, lucerka, uljana repica) i okopavina smanjuje se broj korova po površini.

Primenom agrotehničkih mera kao što su ljuštenje strništa, duboko oranje, kvalitetna setva, međuredna obrada značajno se utiče na smanjenje brojnosti divljeg sirka.

Za parcele na kojima se sad pojavljuje divlji sirak preporuka kompanije ADAMA je da se radi preparatom Agil® zato što on deluje na niskim temperaturama u odnosu na preparate drugih aktivnih materija što je značajno pri trenutnim vremenskim prilikama.

Preparat Agil® ima i izuzetno sistemično delovanje na podzemne vegetativne organe divljeg sirka.

Ovaj preparat je najbrži dostupan garminicid na tržištu.

Ono što je jedna prednost Agil® preparata je ta da se najbrže usvaja u odnosu na druge herbicide na tržištu. Već nakon sat vremena od njegove primene kiša ne može da ga spere što je veoma značajno u ovom nestabilnom i hladnom vremenu“, naglašava Popović.

U praksi, tokom tretiranja Agilom trebalo bi voditi računa da temperatura prilikom primene ili u narednim satima ne pređe 25°C. Tretiranu parcelu ne bi trebalo obrađivati 15-20 dana nakon primene Agila jer je toliko vremena potrebno preparatu da se iz listova prebaci u rizom i uništi ga.

Agil® se odlikuje brzinom delovanja i agresivnošću ka korovima, tako da već nakon nekoliko dana možete primetiti crvenilo na sirku, a kasnije i njegovo propadanje. Kad primenite Agil® neće doći do retrovegetacije divljeg sirka, a nakon jednog sata ni kiša ga ne spira.

Razlog zašto proizvođači najrađe koriste Agil® jeste upravo brzina kojom on oslobađa usev od divljeg sirka.

U usevima šećerne repe, suncokreta, soje i crnog luka se primenjuje:

Jednokratnom primenom tretiranjem kada su korovi u fazi 3-5 listova pa do početka bokorenja:

Količina primene:

  • 0,8 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova,
  • 1,0 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova;

U split aplikaciji, prvo tretiranje, kada su korovi u fazi 3-5 listova pa do početka bokorenja, a drugo dve nedelje posle prvog, u količini:

  • 0,4 + 0,4 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova
  • 0,5 + 0,5 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova.

Utrošak vode: 200-400 l/h

Broj tretiranja na istoj površini u toku godine: jednom

Karenca: 30 dana za šećernu repu, suncokret, soju i crni luk

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.