Skip
Suncokret

Suncokret - prskanje na crno prvi i najvažniji korak u proizvodnji suncokreta

Racer® je herbicid koji najduže čeka kišu, čak i do četiri nedelje.
Suncokret

Na početku smo nove proizvodne sezone u poljoprivredi i pred nama su kao i uvek različiti izazovi. U toku je priprema za setvu suncokreta i istovremeno moramo razmišljati kako zaštititi usev suncokreta od korovskih biljaka.

Pored izbora hibrida trebalo bi obratiti pažnju na sprovođenje svih agrotehničkih mera, a posebno na zaštitu suncokreta od korova. Usevu suncokreta je najvažnije pružiti zaštitu od korova u početnim fazama rasta i razvoja kako bi se suncokret razvijao bez konkurencije korovskih biljaka. Jedino tako možemo očekivati visoke prinose.

Ukoliko ste se opredelili za setvu klasičnih hibrida suncokreta važno je primeniti preparate za suzbijanje širokolisnih korova posle setve, a pre nicanja. U klasičnim hibridima suncokreta, posle nicanja imamo veoma sužen izbor efikasnih herbicida.

Imajući to u vidu, stručni tim kompanije ADAMA preporučuje herbicid Racer®.

Racer® brend preparat je već dugo na našem tržištu. Aktivna materija flurohloridon 250 g/l. Doza primene od dva do četiri l/ha. Uloženo-dobijeno, jeste najbolje 2 l/ha.

Preparat koji je po mnogo čemu jedinstven na našem tržištu. Prvo, najduže čeka kišu, kišu može da čeka i do četiri nedelje. Dovoljno mu je samo 10 ml kiše da se aktivira i uradi posao besprekorno”, kaže Savo Jovanović ispred kompanije ADAMA.

Radi ekonomski najznačajnije korove u suncokretu kao što su štir, konoplja, abutilon, pepeljuga, gorušica.

Međutim, svakako ono što bih hteo da istaknem, a svi poljoprivredni proizvođači suncokreta to jako dobro znaju da Racer® najbolje radi na čičak i ambroziju. Dva ekonomski najznačajnija korova suncokreta. Proizvođači znaju da je najveći problem ambrozija.”

Racer® je lider u suzbijanju ambrozije. Broj jedan preparat na tržištu kada pričamo o efikasnosti u suzbijanju ambrozije. Efekti delovanja preparata Racer® na korove su vidljivi tako što aplikalni odnosno vršni deo korova pobeli, odnosno bude "izbličingovan", a kasnije sam korov propadne i nema ga.

Svaka kiša reaktivira Racer®, odnosno daje iznova i iznova nove efekte.

U povoljnim uslovima, negde između mesec i dva možete imati konstantno sušenje svih korova. I njiva će ostati čista od setve do žetve.

Kiša je neophodna kada pričamo o bilo kojem zemljišnom herbicidu. Međutim, kod velike većine zemljišnih herbicida ta kiša koliko je obavezna toliko može i napraviti veliki problem ukoliko padne u ogromnim količinama. Možete imati fitotoksije na gajenim biljkama, a u nekim ekstremnim situacijama na peskovitim terenima gde se obično i uzgaja suncokret, zbog prirode samog terena odnosno zbog toga što smo onemogućeni da radimo neke druge možda profitabilnije kulture može doći do potpunog propadanja useva”, napominje Jovanović.

Koliko god kiše da padne Racer® će ostati bezbedan po gajeni usev. Svaka veća količina kiše samo doprinosi da Racer® pruži bolji efekat i duže čistu njivu.

Posle suzbijanja širokolisnih korova svakako bih naglasio da Racer® ima odlične efekte i u suzbijanju uskolisnih korova kao što je pirevina.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.